چگونه کمال گرایی می تواند مانع پیشرفت شما شود و راهکارهایی برای رهایی از آن
کمال گرایی عموما یک ویژگی مثبت تلقی می شود زیرا هیچ چیزی در این جهان بهتر از کامل بودن و تلاش برای رسیدن به آن نیست. اما در حقیقت، این ویژگی گاها می تواند برای افراد تبدیل به معضلی بزرگ گردد و باعث شود همواره سعی در پنهان کردن هر آنچه ناکامل و پر عیب و نقص میپندارند، داشته باشند. اگر شما هم دچار کمال گرایی افراطی هستید زمان رهایی از آن فرا رسیده است. در این مقاله خواهید آموخت که گاهی پذیرفتن نقوص چه فوایدی میتواند داشته باشد و چگونه این کار می تواند حس آزادی و رهایی را به شما باز گرداند.
حتما بخوانید:
آیا احساس میکنید «خود واقعیتان» را نمیشناسید؟! راهکارهایی برای رفع بحران هویت
۶ نشانهی افراد سلطه جو و چگونگی برخورد با آنان
۸ نشانه خودکمبینی که شما را در زندگی عقب نگاه میدارند
کمال گرایی را رها کنید و از مزایای آن بهره مند شوید
تقریبا تمامی اختراعات بزرگی که امروزه مورد تحسین همه ی افراد هستند در ابتدا به دور از تکامل و پر از نقص و ایراد بوده اند. اولین آیفون، اولین موشک اسپیس اکس، اولین ماشین برقی و.. همگی در حالتی پرنقص به جهان عرضه شدند. با این وجود مردم همچنان دوستشان داشتند، آنها را می خریدند و رویشان سرمایه گذاری می کردند. پس از آن هر نسخه ی جدیدی که از این محصولات به بازار عرضه شد بسیار بهتر از نسخه ی قبل بود به طوری که اگر امروز آیفون ایکس را با اولین نسخه ی تولیدی این شرکت مقایسه کنید میبینید که آن نسخه به هیچ عنوان حتی نزدیک به ایده آل هم نبوده است. در واقع اولین آیفون، اولین موشک اسپیس، اولین ماشین برقی و اولین نسخه از تمامی اختراعات از این قبیل همگی پروژه هایی بودند که رفته رفته رشد کردند و به تکامل رسیدند. مسلما هیچ کدام از آنها در ابتدا کامل و ایده آل نبودند اما با این وجود در حد انتظار کار می کردند و مردم نیز آنها را دوست داشتند. در واقع زمانی که آن محصولات به بازار عرضه شدند و مورد استفاده قرار گرفتند این بازخورد مصرف کنندگان بود که کمک کرد آنها پیشرفت کنند و هربار ایرادات کمتری نسبت به قبل داشته باشند. تصور کنید اولین موشک فالکون اسپیس اکس هرگز پرتاب نمی شد، آیا در آن صورت امروزه می توانستیم شاهد پرتاب موفقیت آمیز فالکون هوی باشیم؟ در حقیقت این تجارب و درسهایی که از پرتاب اولین اسپیس اکس گرفته شد بود که باعث پیشرفت های چشمگیر در پرتاب های بعدی شد. به طوری که حال در سال ۲۰۱۸ ما شاهد آن هستیم که یک خودروی تسلا رودستر به دور خورشید در حال گردش است! اگر مهندسین اسپیس اکس در مورد کامل و بی عیب و نقص بودن پروژه ی خود نگران بودند هیچ کدام از این اتفاقات بزرگ رخ نمیدادند و آنها همچنان روی اولین نسخه یعنی موشک فالکون یک در حال تحقیق و تفحص بودند. و این از بزرگترین مشکلات کمال گرایی است که شما را از بدست آوردن بسیاری از چیزهایی که توانایی دست یابی به آنها را دارید باز می دارد و مانع از آن می شود که ایده ها، کارها و مهارت هایتان را با دنیای اطراف در میان بگذارید و در نتیجه باعث می شود هرگز از مزیت بازخورد اطرافیان در جهت بهتر شدن و پیشرفت بهره مند نشوید و در مقابل جهان هم هرگز از چیزهای بی نظیری که شما قادر به انجامش هستید بهره ای نخواهد برد. در ادامه پنج راهکار به شما پیشنهاد خواهد شد که با تفکر و پیروی از آنها می توانید از کمال گرایی افراطی خود رهایی یابید و توانایی ها و استعدادهایتان را به جهان اطراف عرضه کنید.
تمام چیزهای بزرگ شروعی ناکامل داشته اند
معمولا اولین تلاش های ما در هر زمینه ای کامل نخواهند بود. زمان میبرد تا مهارت و دانش لازم برای دست یابی به تکامل را کسب کنیم و حتی در آن زمان نیز به طور نسبی میتوانیم پیشرفت کنیم و بهتر از قبل عمل کنیم. این موضوع نباید باعث توقف شما گردد بلکه باید موجب تشویق شما باشد زیرا شما در هر تلاش بهتر از قبل خواهید شد. هدف رسیدن به یک نسخه ی بی نقص و تکامل یافته نیست. هدف، آفرینش چیزی است که کار کند، مورد استقبال مردم قرار بگیرد و با گذشت زمان و صبر و تلاش روز افزون پیشرفت کند.
از بازخوردها غافل نشوید
در بسیاری از مواقع افراد جلوی تفکرات و ایده هایشان را می گیرند تنها به این دلیل که فکر می کنند ایده هایشان احمقانه هستند. هیچ ایده یا تفکری احمقانه نیست. تمام ایده های بزرگ از یک جایی شروع شده اند. بهترین ایده ها همواره رونمایی شده اند تا مردم بتوانند در مورد آنها نظر دهند و نقدشان کنند. و با درنظر گیری این بازخوردها بود که توانستند رشد کنند و بهتر از قبل شوند. مخفی نگه داشتن ایده یا محصولتان تا زمانی که در نظرتان کامل و بی نقص شود، تنها تضمین کننده ی این موضوع است که هرگز آن ایده یا محصول به تکامل نخواهد رسید. شما برای بهتر کردن آن نیازمند بازخورد مردم و اطرافیان هستید. حتی اگر از نظر شما ایده تان کامل و ایده آل باشد ممکن است دیدگاه یک فرد دیگر بتواند راه جدیدی برای رشد دادن آن ایده به شما نشان دهد. یا یک انتقاد سازنده ممکن است گاها تنها چیزی باشد که شما برای پیشرفت نیاز دارید. تد ترنر موسس شبکه ی سی ان ان می گوید زمانی که ایده اش را برای راه اندازی این شبکه بیان کرد همه به او خندیدند، و آن دقیقا زمانی بود که او فهمید در راه درستی قرار دارد!
کمال گرایی تنها یک زاست
در حقیقت کمال گرایی یک فرم از ترس است. این ترس عموما از انتقادها و پذیرفته نشدن ایده تان توسط اطرافیان نشات می گیرد. و بدترین چیزی که به ذهنتان می آید این است که ایده تان به طور کامل با شکست مواجه شود و از شما یک بازنده بسازد. نکته ی مثبت در مورد ترس این است که آن فقط یک حالت روحی است نه یک وجود فیزیکی. هر ترسی (به خصوص ترسهای غیر منطقی در زمینه ی کمال گرایی) می تواند در وهله ی اول با آنالیز این موضوع که اصلا چرا میترسید؟ و بعد با در نظر گرفتن بدترین سناریوی ممکن در نتیجه ی اجرایی کردن یک ایده که شاید هنوز به درجه ی کمال نرسیده باشد، تغییر کرده و در نهایت از بین برود. زمانی که متوجه شوید بدترین اتفاق ممکن این است که یک شخص از شما و کارتان انتقاد کند میبینید که هیچ جای نگرانی وجود ندارد. زیرا انتقاد می تواند یک ابزار فوق العاده در جهت پیشرفت کارتان باشد.
شکست یک پدیده ی شگفت آور است
هر فرد موفقی را اگر در نظر بگیرید متوجه خواهید شد که مسیر شغلی اش پر از شکست بوده است. استیو جابز در تقریبا همه چیز شکست خورد تا اینکه در سال ۱۹۹۷ به اپل بازگشت. الن ماسک بیش از آنچه یک انسان در تمام طول زندگیش احتمال دارد شکست بخورد، شکست را تجربه کرد. با این حال این دو پیشگام هرگز عقب نشینی نکردند. و با وجود تمامی ناکامی ها به خلق کردن، تولید و پیشرفت ادامه دادند. زندگی در ۹۰% مواقع شکست و تنها ۱۰% پیروزی به همراه دارد. آنچه اهمیت دارد همان ۱۰ درصد است. و باید بدانید که آن ۹۰ درصد لازمه ی آن است که شما را به پیروزی برساند. پس تمامی شکست ها را به عنوان بخشی از مسیر طولانی و رو به جلوی خود پذیرا باشید.
زندگی کامل نیست
ما کامل به دنیا نیامده ایم و کامل هم از این دنیا نخواهیم رفت. در حقیقت کمال بیشتر شبیه به یک افسانه است تا واقعیت. چیزی که یک انسان کامل بداند را ممکن است فرد دیگری غیرکامل و پرنقص بشمارد. زندگی تماما درباره ی شکست ها و پیروزی هاست. و به همین شکل است که ما رشد می کنیم و انسانهای بهتری می شویم. همانطور که ایده هایمان بعد از شکست های متعددد رشد می کنند و بهتر می شوند. ما زندگی می کنیم و در طول آن دائما دچار خطا می شویم و از همین طریق است که یاد می گیریم و در نتیجه پیشرفت می کنیم. هیچ کدام از ما هیچ وقت کامل نخواهیم بود و اگر چنین بود این دنیا بسیار کسل کننده می شد. این نقوص هستند که ما را شکل می دهند و از ما شخصیت هایی جذاب و خاص میسازند. بنابراین باید از وجود شکست ها و ضعف هایتان خوشحال باشید.
کمال خود مفهومی ناکامل است
اگر همچنان فکر می کنید کنار گذاشتن کمال گرایی کار دشواری است، باید بدانید که تنها نیستید. اما همیشه سعی کنید به خاطر داشته باشید که هیچ کس و هیچ ایده و تفکری کامل نیست. این را باور کنید که تنها تلاش در جهت اینکه بهترین خود را ارائه دهید کافیست و همین شما را در مسیری بی نظیر و رو به جلو قرار خواهد داد. اگر هنوز نشانه هایی از کمال گرایی افراطی در وجودتان هست سعی کنید از آنها رها شوید و به جای تمرکز بیش از حد بر نتیجه پایانی ایده هایتان را همانطور که هستند به جهان اطرافتان عرضه کنید.
برگرفته از: lifehack
جدیترین دیدگاهها