Select Page

۶ نشانه‌ی افراد سلطه جو و چگونگی برخورد با آنان

۶ نشانه‌ی افراد سلطه جو و چگونگی برخورد با آنان

پیدا کردن افراد کنترل گر یا سلطه جو در زندگی روزمره همه ی ما کار بسیار آسانی است. روابط کنترل شده هم میتوانند عاطفی باشند و هم کاملا رسمی و شما ممکن است این دسته از افراد را در محل کار، خانه و یا حتی در برخوردهای گذرا در خیابان ببینید.

بودن در کنار این افراد می تواند به شدت روی احساسات شما اثرگذار باشد و شما را تبدیل به فردی مضطرب و سردرگم کند. حال زمان آن رسیده است که قدمی به عقب بردارید و تمامی روابط زندگیتان را مورد بررسی قرار دهید. آیا رابطه ای را به یاد می آورید که در آن حس خفگی و پریشانی داشته باشید؟ آیا شخصی هست که همیشه در مواجهه با او مجبور باشید با دقت و وسواس رفتار کنید و یا همیشه دنبال راهی برای راضی کردنش باشید؟ اگر جوابتان به این سوالها مثبت است شما فرد و یا افراد کنترل گری را در اطراف خود دارید. این افراد را با افراد قدرتمند اشتباه نگیرید. تمایز آن دو از روی حسی که در شما ایجاد می کنند قابل تشخیص است. اگر اطراف شما شخصیت های بزرگی هستند اما به شما این اجازه را می دهند تا خود حقییتان باشید نمی توان آنها را سلطه جو نامید.

شش نشانه ی زیر به شما در تشخیص افراد کنترل گر یا سلطه جو یاری می رسانند:

۱.آنها رفتاری متناقض دارند

افرد سلطه جو معمولا با ایجاد تصور مهم بودن در افراد (فقط برای مدتی کوتاه) از آنان سوء استفاده می کنند. ممکن است  آنها در این راه از تملق، تحسین و حتی خرید هدیه استفاده کنند. اما هوشیار باشید که این مهربانی و تمجید می توانند به سرعت جای خود را به تحقیر و تمسخر دهند. این تناقض می تواند بسیار گیج کننده باشد به این خاطر که شما هیچ گاه نمی توانید از وضعیتتان در رابطه با این افراد اطمینان داشته باشید و این مسئله همان کنترلی را به شخص می دهد در جست و جوی آن بوده است.

۲.مسئولیت اشتباهاتشان را نمی پذیرند

افراد کنترل گرعموما با دو کلمه ی “نه” و “متاسفم” مشکل دارند. آنها هرگز نمی توانند نه را به عنوان جوابشان قبول کنند به این دلیل که مصمم هستند همه ی کارها را به روش دلخواه خود به انجام برسانند. در نتیجه این افراد معمولا در محیط های صنفی خوب عمل می کنند و بدون ذره ای توجه به سایر افراد اطرافشان پله های ترقی را طی می کنند.

به همین صورت افراد کنترل گر از گفتن متاسفم نیز گریزانند. زیرا عذر خواهی را نشانگر این مسئله میدانند که مرتکب اشتباهی شده اند و در جایگاه اجتماعی ضعیف تری قرار درند.


مقاله مرتبط: چگونه با افراد خودشیفته کنار آمده و در برابر سوءاستفاده‌های آنان از خود محفاظت کنیم

۳.تمامیت شما را برای خود می خواهند

یک نشانه ی کلاسیک از افراد سلطه جو این است که همه ی وجود شام را برای خود می خواهند. آنها ممکن است به شما بقبولانند که به هیچ فرد دیگری نیاز ندارید و رفته رفته شما را از سایر دوستان و خانواده تان دور سازند. این موضوع می تواند در دراز مدت منجر به یک وابستگی دو طرفه گردد و موقعیتی را ایجاد کند که شما تمایل بیشتری به کنترل شدن پیدا کنید. این رفتار بیشتر در روابط عاطفی با افراد سلطه جو دیده می شود.

۴.آنها می خواهند شما را تغییر دهند

افراد کنترل گر عموما افراد دیگر را پروژه تلقی می کنند و اغلب تمایل دارند شما را به فردی مناسب برای خود تبدیل کنند. به عنوان مثال، برای شرکت در مهمانی های کاری احتیاج به همراهی دارند و ممکن است این تغییرات را با پیشنهاد کردن لباسهایی که با آنها بیشتر هماهنگ است و یا باعـث می شود احساس بهتری داشته باشند شروع کنند. این مسئله نه تنها موجب کاهش اعتماد به نفس شما می شود بلکه بعد از مدتی باعث می شود در مورد هویت و ارزش های شخصیتان نیز دچار ابهام شوید.

۵.همیشه فرد دیگری وجود دارد

افراد کنترل گر معمولا قول هایشان را نادیده گرفته و افراد متعدد دیگری را نیز نزدیک به خود نگه می دارند. در این شرایط نه تنها افراد بیشتری برای کنترل کردن دارند، بلکه دیگران را نیز در موضع ضعف قرار می دهند به این صورت که اگر فرد سلطه جو به خواسته اش نرسید می تواند فرد را تهدید به جدایی کرده و هم زمان توجهشان را معطوف به شخص دیگری سازند. آنها ممکن است ناگهان شروع به نادیده گرفتن تماسهای شما کنند چون با فرد دیگری سرگرم هستند و این موضوع شما را تبدیل به فردی محتاج در رابطه و مستعد برای کنترل شدن تبدیل می سازد.

۶.حسودند

حسادت معمولا واضح ترین نقطه ضعف یک فرد کنترل گر است. آنها حتی از فکر اینکه شخص دیگری بتواند توجه شما را جلب کند بیزارند. حتی ممکن است در این زمینه تلاش کنند و با گفتن اینکه “این فرد برای تو فرد مناسبی نیست” و یا حتی با ایجاد شایعه روابط شما را با افراد دیگر نابود سازند. و در صورتی هم که این رفتارشان نایده گرفته شود قطعا برخورد های شدید تری را در پی دارد.

سلطه جو

اگر هر کدام از نشانه های بالا برایتان آشنا باشد احتمال اینکه با افراد سلطه جو در ارتباط باشید بسیار بالاست. همچنین این احتمال وجود دارد که با خواندن این لیست به این نتیجه رسیده باشید که خود فردی سلطه جو هستید.

مهم ترین مسئله این است که با خود صادق باشید موضوع را به صورت کاملا منطقی مورد بررسی قرار دهید. اگر شخصی از اطرافیان شما نشانه های رفتار کنترل گرانه را داراست و از بازگویی این تشخیص خود احساس خطر نمی کنید می توانید مستقیما این مسئله را با او مطرح کرده و در این مورد صحبت کنید و بدانید که بسیار محتمل است با حرف زدن رابطه تان نجات یابد.

اما اگر ریسک این کار را بالا می دانید از فردی خارج از آن رابطه درخواست کمک کنید. در اما در موارد حاد تنها کمک از سمت افراد متخصص می تواند کارساز باشد. همچنین منابع بسیاری موجودند که می توانند شما را در چگونگی برخورد با افراد سلطه جو و سوء استفاده گر راهنمایی کنند.

به خاطر داشته باشید آزادی اینکه بتوانیم خودمان باشیم یکی از ارزشمند ترین اصل های یک رابطه است و هیچ رابطه ی عاطفی، کاری و دوستانه ای ارزش انرژی و وقت شما را ندارد اگر این اصل در آن حکمفرما نباشد. قطعا افراد دیگری هستند که می توانند دوستتان داشته باشند و قدر شما را دقیقا همانگونه که هستید بدانند، پس هرگز وقت خود را برای دوستی با این افراد تلف نکنید.

 

برگرفته از: learning-mind

درباره نویسنده

ندا ستارزاده

عضو تیم تحریریه طرحواره

پربازدیدترین مطالب اخیر

محبوبترین ها