Select Page

چگونه در مواجهه با اتفاقات ناگوار از منفی‌گرایی جلوگیری کنیم؟

چگونه در مواجهه با اتفاقات ناگوار از منفی‌گرایی جلوگیری کنیم؟

دنیای ما می تواند مکان ترسناکی باشد. کافیست به تماشای اخبار بنشینید تا هرروز شاهد طوفان‌ها، زمین لرزه‌ها، آتش سوزی‌ها، تیراندازی و ترورها در سراسر جهان باشید. اتفاقات ناگوار و طاقت فرسا رخ داده و همواره موجب مرگ بسیاری از افراد می‌شوند.

همیشه اتفاقات ناگوار رخ می‌دهند و ما به سرعت از آنها با خبر خواهیم شد.

امروزه ما در جهانی زندگی می‌کنیم که در آن دقیقه به دقیقه شاهد اخبار ناگوار می‌باشیم. در واقع به دلیل وجود اینترنت هیچ تاخیری در دریافت اینگونه اخبار وجود ندارد و اطلاعات درست در همان لحظه‌ی وقوع در معرض دید مردم قرار می‌گیرند. صد سال پیش، زمان بسیار بیشتری طول می‌کشید تا اخبار بلایای مخرب از یک سمت کره‌ی زمین به سمت دیگر برسد. روزنامه‌ها منبع اصلی مردم برای کسب آگاهی از دنیای اطراف بودند و اینترنت و تلویزیونی در کار نبود. اما امروزه به دلیل اینکه اخبار می‌تواند تاثیر مستقیم روی عواطف و سلامت روانی ما بگذارد لازم است از اطلاعاتی که وارد ذهن و خانه‌هایمان می‌کنیم کاملا آگاه باشیم.

مطلع شدن از اخبار بد دنیای اطراف می‌تواند احساسات شما را به شدت تحت تاثیر قرار دهد و در دراز مدت موجب ناراحتی و حتی افسردگی‌تان شود. زمانی می‌رسد که می‌بینید تمام تمرکزتان را به جای زندگی و خانواده‌ی خود روی وقایع مختلف جهان متمرکز کرده‌اید و در پایان به قدری ذهنتان درگیر خواهد شد که از عملکرد‌های عادی در زندگی خود نیز عاجز می‌شوید.


حتما بخوانید: اختلال اضطراب چیست؛ نشانه‌های اضطراب و راه‌های درمان آن


اجازه ندهید منفی‌گرایی شما را از پا دربیاورد

ما باید یاد بگیریم چگونه با اطلاعات منفی که شبانه روز در معرض آن هستیم کنار بیاییم. ممکن است حس نکنید این حقایق در حال اثرگذاری روی شما هستند، اما همدردی در طبیعت انسان‌هاست، وقتی از یک تراژدی مطلع می‌شویم غیر ممکن است به آن واکنش عاطفی نشان ندهیم حتی اگر خودمان در محل رویداد آن حضور نداشته باشیم. به همین دلیل لازم است هر یک از ما چگونگی دوام آوردن در این دنیای پر از تراژدی را یاد بگیریم. در ادامه به چند نکته ی عملی در این زمینه اشاره خواهیم کرد:

۱.تماس خود را با رسانه‌های منفی محدودتر کنید

تعدادی از بدبین‌ترین و منفی‌ترین انسان‌هایی که تا به حال با آنها روبرو شده‌ام افردی بودند که هرروز ساعت‌ها به تماشای اخبار جهان می‌نشستند. به نظر می‌رسید آنها نوعی وسواس نسبت به وقایع جهان پیدا کرده بودند خصوصا وقایع منفی. مکالماتشان عموما درباره ی اتفاقاتی بود که روز قبل رخ داده و آنها در اخبار دیده بودند. آنها به گونه‌ای درگیر این اخبار بودند که زندگی شخصی و سلامتشان نیز تحت تاثیر قرار گرفته بود. این موضوع همچنین موجب تحریف دیدگاه آنها نسبت به دنیا شده بود به طوری که تمام جهان را با لنز منفی‌گرایی خود تیره و تار و پر از بدبختی می‌دیدند.

آنچه ما وارد ذهن خود می‌کنیم تاثیر زیادی بر سلامت روانی، احساسی و روحی ما دارد. پس سعی کنید منفی‌ها را در پایین ترین سطح ممکن نگاه دارید. اگر هرروز ساعت‌ها خود را در معرض منابع رسانه‌ای منفی قرار می‌دهید کم کم شروع به منفی‌گرایی خواهید کرد. ما بازتابی از هرآنچه در معرض آن هستیم خواهیم شد. اگر آن منبع به صورت پی در پی اخبار منفی وارد ذهن شما کند شما قطعا به زودی تبدیل به فردی منفی می‌شوید.

رسانه‌

مطلع بودن از وقایع مختلف جهان امر مثبتی است اما توقف زیاد و تفکر روی این وقایع به هیچ عنوان توصیه نمی‌شود. آنچه شما وارد ذهن خود می‌کنید به سادگی فراموش نخواهد شد پس هوشیار باشید که به چه اطلاعاتی اجازه‌ی ورود می‌دهید. تصاویر و داستان‌های گرافیکی تاثیر بسیار مخربتری در این زمینه دارند که باید مانند یگ نگهبان مانع از ورود بیش از حد آنها به ذهن خود شوید. آنچه وارد ذهن شما می‌شود روی قلب و روح شما موثر است. این طبیعت انسان‌هاست و شما نمی‌توانید این طبیعت را تغییر دهید اما می‌توانید به راحتی مانع از ایجاد این اثرات مخرب شوید.

۲.خود را سرگرم فعالیت‌های روزمره کنید

فجایع و اتفاقات ناگوار بخش اجتناب ناپذیری از دنیای امروزی هستند. هیچ گاه دنیا در صلح مطلق و یا بدون بلایای طبیعی نخواهد بود. ما باید یادبگیریم که با تمام این مسائل کنار آمده و به زندگی عادی خود ادامه دهیم. هیچ‌گاه فعالیت‌های عادی و روزانه‌ی خود را به خاطر اتفاقی که در یک سمت دیگر کشور رخ داده تعطیل نکنید. تنها کاری که در این مواقع می‌تواند از سمت شما مثمر‌ثمر باشد بخشش و ارسال کمک به افراد آسیب دیده است نه کنار گذاشتن زندگی شخصیتان. اگر می‌توانید در فعالیت های داوطلبانه شرکت کنید این فوق‌العاده است اما اگر این امکان را ندارید در حد توان خود کمک کرده، نگرانی را کنار گذاشته و به زندگی عادی خود بپردازید.

سرگرم زندگی خود باشید نه اندوه سایرین. ممکن است زمانی نوبت شما نیز فرا رسد! تا آن زمان اگر در توانتان هست کمک کنید و روحیه ی خود را حفظ کنید زیرا اتفاقات منفی بی شماری در دنیا وجود دارند که باید یاد بگیرید با آنها کنار بیایید. مثبت‌گرا باشید. خواهید دید که با این تغییر اطرافیانتان نیز مثبت‌تر خواهند شد. همانطور که روحیات منفی واگیردارند خواهید دید که روحیات مثبت هم به سرعت به اطرافیان انتقال پیدا می‌کنند.

۳.به تلفات و خساراتی که مردم دیده‌اند (در حد معقول) اهمیت دهید

از اقوام یا دوستانتان که طی حادثه دچار فقدانی شده‌اند با تماس تلفنی یا ارسال پیام باخبر شوید. برای مثال اگر شخصی را می‌شناسید که در کالیفرنیا زندگی می‌کند و محل زندگیش در مسیر آتش سوزی‌های اخیر است با او ارتباط برقرار کرده و از خوب بودن حالش مطمئن شوید. بگذارید بدانند که شما نگرانشان هستید و سپس برای آرامش و سلامتشان دعا کنید. اهمیت دادن و با خبر شدن از دیگران در این شرایط سبب سلامت عاطفی خود شما نیز خواهد شد.

شبکه‌های مجازی نیز گزینه ی مناسبی برای این منظور هستند. شما می‌توانید همدردی و نگرانی خود را با یک پست اختصاصی برای بازمانده‌ها و قربانیان آن تراژدی نشان دهید.

 همدردی و نگرانی

فواید دریافت مقدار متعادلی از نور خورشید به صورت روزانه، جهت کاهش خطر ابتلا به بیماری‌هایی همچون سرطان، توسط دانشمندان ثابت شده است. نور خورشید همچنین موجب کاهش استرس و افسردگی در فرد و افزایش سروتونین (ماده ی مفیدی در مغز که موجب شادی است) می شود. زمانی که به دلیل فجایع موجود در دنیا دچار استرس هستید آفتاب می‌تواند شما را به طور طبیعی سرحال کند. روزانه حداقل به مدت پانزده الی بیست دقیقه بیرون از منزل باشید تا نور خورشید موجب شادی و همچنین تقویت سیستم عصبی شما گردد. ورزش کردن نیز موجب افزیش میزان اندروفین و در نتیجه حال خوب شما می‌شود. پس اگر بتوانید هرروز بیرون از خانه رفته و فعالیت ورزشی داشته باشید فوق العاده است. ورزش به هر شکلی که باشد موجب از بین رفتن استرس است. پس اگر در این مواقع از خانه بیرون بروید و فعال باشید شاهد ایجاد تغییر چشمگیری در روحیاتتان خواهید بود.

۴.صحبت کنید

اگر به دلیل اتفاقاتی که هرروزه در جهان در حال رخ دادن است دچارحس ناراحتی، اضطراب و یا افسردگی هستید بهتر است با کسی در این مورد صحبت کنید. گاهی فقط داشتن یک دوست برای حرف زدن می‌تواند معجزه کند. افکار و احساساتی را که باعث آزارتان هستند را با فردی که به شما اهمیت می‌دهد و حاضر است زمانش را صرف گوش دادن به حرف‌های شما کند به اشتراک بگذارید. و اگر همچنان احساس سنگینی داشتید به یک متخصص مراجعه کنید. آنها می‌توانند به شما کمک کنند بر احساستان غلبه کنید و با هرآنچه در دنیا اتفاق میفتد کنار بیایید.


مطالب مرتبط: آزمون اضطراب دکتر آرون بک


۵.داوطلب شوید، کمک کنید و یا دیگران را آموزش دهید

گاهی اوقات فرصت این را خواهید داشت که درزمان یک تراژدی داوطلب شوید و کمک کنید. یکی از دوستان من زمانی که تراژدی اخیر در لاس وگاس رخ داد در آنجا مسافر بود و به جای نشستن در هتل، تماشای اخبار و داشتن احساس افسردگی در رابطه با آن حادثه، دست به کار شده و آب و غذا برای گروه نجات که شبانه روز در حال انجام عملیات بودند میبرد. ممکن است این کمک کوچکی محسوب شود اما قطعا برای آن افراد گرسنه و خسته از عملیات بسیار با ارزش بوده است. فرقی ندارد کمک کوچک یا بزرگ باشد مهم تاثیرگذاری آن است. هرچند ممکن است همه‌ی افراد زمان کافی یا فرصت داوطلب شدن را در اینگونه حوادث نداشته باشند اما همیشه می‌توان پول اهدا کرد. یکی از بزرگترین کمک ها در زمان رخداد یک تراژدی، که برای همه ی افرد نیز ممکن است ارسال کمک های نقدی است. بخشش پول در این مواقع راه مناسبی برای کمک کردن برای ما فراهم می‌کند حتی اگر نتوانیم حضور فیزیکی در محل حادثه داشته باشیم. تحقیقات نشان داده است که بخشش مالی مستقیم به افراد نیازمند و آسیب دیده (نه سازمان ها) حس به مراتب بهتری در ما ایجاد می‌کند. پس اگر هم زمانی فرصت کمک مستقیم به افراد را نیز پیدا کردید، فوق العاده است.

۶.آیا تمرکز و نگرانی شما روی تراژدی منطقی است؟ (تست زیر را انجام دهید)

آیا این حادثه حقیقتا روی شخص شما تاثیر داشته است؟ اگر اتفاقی با فاصله‌ی هزار مایل دورتر از شما رخ داده و هیچ اثر مستقیمی روی شما و دوستان و خانواده‌تان نداشته ولی همچنان موجب اضطراب شماست لازم است جهت اطمینان تست زیر را انجام دهید. اتفاقات ناگوار بی‌شماری در سراسر جهان در حال وقوع هستند اگر ما بخواهیم روی تمامی این بلایا تمرکز کنیم تنها موجبات غم و افسردگی خود را فراهم آورده و خود را از لذت‌های زندگی محروم ساخته‌ایم.

جهت تمرکز در حقیقت زندگی خود، لازم است گاهی از حجم نگرانی‌هایی که ناشی از اتفاقات دور و نامرتبط با ماست کم کنیم. این به معنای چشم پوشی نسبت به آن وقایع نیست شما فقط تعدادی از آنها را فیلتر کرده تا از زندگی حقیقی خود غافل نشوید. شما می‌توانید سوالات زیر را از خود بپرسید تا به کمک آنها به زندگی حقیقی خود بازگردید:

-آیا این اتفاق روی شخص من تاثیر داشته است؟

-آیا این اتفاق روی افراد نزدیک به من اثر گذار بوده است؟

-آیا از دست من کاری برای کمک به آسیب دیدگان بر می‌آید؟ چگونه؟

-آیا تمرکز روی این واقعه باعث دوری من از خانواده و فعالیت های روزمره‌ام شده است؟

-چگونه می توانم کمتر در معرض اخبار مرتبط با این حادثه در رسانه‌ها باشم تا تمرکزم بر زندگی خود را دوباره بدست آورم؟

-آیا جهت بازگشت تمرکز روی زندگی حقیقی‌ام کاری کرده‌ام؟

-آیا برای تغییر روحیاتم کاری کرده‌ام؟ (در صورتی که اضطراب، ناراحتی و حس بدتان مربوط به تراژدی است)

-تمرکز من بیشتر روی نکات مثبت در دنیاست یا نکات منفی؟


حتما بخوانید: فوبیا چیست؛ انواع اختلال هراس و راه‌های درمان


۷.به دنبال نکات مثبت در اطراف خود باشید

همیشه اتفاقات ناگوار رخ می‌دهند. دنیای بی‌نقص، همانند انسان بی‌نقص و کامل، وجود خارجی ندارد. بلایای طبیعی و انسانی همواره وجود خواهند داشت. اما این دنیا پر از خوبی‌ها، انسان‌های خوب و اتفاقات خوب نیز هست. از وجود این اتفاقات مثبت آگاه باشید و آنها را در ذهن خود پررنگ کنید. اگر روی مثبت‌ها تمرکز بیشتری داشته باشید شادتر و سالم‌تر زندگی خواهید کرد.

حتی شرایط منفی نیز می‌تواند نکات مثبتی در خود داشته باشد

زمین لرزه‌ها قربانیان زیادی می‌گیرند. این یک حقیقت غم‌انگیز است. اما همواره شما می‌توانید شاهد داستان‌های بی‌نظیری از قهرمانی‌ها، شجاعت‌ها و کمک‌های مردم به یکدیگر، همانند نجات جان انسان‌ها توسط هم نوعانشان طی یک زمین‌لرزه، باشید. چنین داستان‌هایی از شجاعت و عشق به هم نوع شایسته‌ی تقدیر و ستایش هستند. در تراژدی‌ها به دنبال سوسوی امید، قهرمانی وعشق انسانی باشید تا بتوانید راحت تر با این حقایق تلخ کنار آمده و از آن ها درس زندگی بگیرید.

برگرفته از: lifehack

درباره نویسنده

ندا ستارزاده

عضو تیم تحریریه طرحواره

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.