پژوهشهایی درمورد تأثیر گرما بر خلق و خوی افراد
گرمای هوا در تابستان و حتی اواخر بهار برای خیلی از ما یک معضل بزرگ است. با گرم شدن هوا بیشتر عرق می کنیم، احساس بی حالی می کنیم و ترجیح می دهیم از جلوی کولر تکان نخوریم. در خیابان معمولا از مسیرهایی که سایه افتاده تردد می کنیم و سعی میکنیم با تند راه رفتن زودتر به مقصد برسیم که باعث میشود دمای بدنمان بالاتر برود و بیشتر عرق کنیم. در چنین شرایطی، خدا نکند موضوعی اعصاب ما را تحریک کند که گاهی اوقات از کوره در میرویم و رفتارهای پرخاشگرانه شدیدی خواهیم داشت! سؤال اینجاست که آیا گرمای هوا عصبانیت افراد را تشدید میکند؟ در ادامه این مطلب، تأثیر گرما بر خلق و خو و رابطه آن با پرخاشگری افراد بررسی شده است.
خیلیها معتقدند وقتی که هوا گرم میشود، اعصابشان بههم میریزد و زودتر از کوره درمیروند. اما تأثیر گرما بر خلق و خو چگونه است؟ آیا واقعا گرمای هوا افراد را پرخاشگر میکند؟ در ادامه، پاسخ این سؤال را از دید پرفسور فرانک تی مکاندرو (Frank T. McAndrew)، محقق و روانشناس امریکایی میخوانیم که نتایج تحقیقات او در رسانههای معتبر دنیا منتشر میشود.
رابطهٔ میان گرما و پرخاشگری
رابطهٔ میان گرمای هوا و پرخاشگری، رابطهای پیچیده است. این باور بین مردم وجود دارد که هوای گرم، باعث رفتار پرخاشگرانه میشود و مقدار این عصبانیت، رابطهٔ نزدیکی با دمای هوا دارد. اما نمیتوان با قطعیت گفت که گرمای هوا بهطور مستقیم باعث عصبانیت و پرخاشگری افراد میشود. بهطور مثال، شاید وقتی هوا گرمتر میشود، افراد بیشتری به خیابانها و فضاهای عمومی میآیند که باعث میشود افراد بیشتر با یکدیگر برخورد داشته باشند و این امر احتمال درگیری و پرخاش را بین آنها افزایش میدهد. بنابراین برای رسیدن به یک پاسخ صحیح، نتایج تحقیقات آزمایشگاهی و میدانی انجام شده در این مورد را با هم بررسی میکنیم.
پژوهشهای آزمایشگاهی برای بررسی تأثیر گرما بر خلق و خو
کشف ماهیت رابطهٔ میان گرما و پرخاشگری به روشی علمیتر، موضوع پژوهشهای آزمایشگاهی فراوانی شده است. در بیشتر این پژوهشها، افراد در موقعیتهایی قرار داده شدهاند که پرخاشگرانه رفتار کنند و اغلب هم این کار با وارد کردن شوک الکتریکی به فردی دیگر (در مقابل فرد ازمایش شونده) انجام شده است. (البته در این آزمایشها در حقیقت به هیچکس شوک الکتریکی وارد نمیشد؛ فقط طوری عمل میکردند که شاهد ماجرا، یا همان فردِ موردآزمایش تصور کند که چنین اتفاقی افتاده است.) این پژوهشها معمولا رابطهٔ U شکل معکوسی را نشان میدادند که طی آن، پرخاشگری تا حد مشخصی، حدود ۲۶ درجهٔ سانتیگراد، بهواسطهٔ بالارفتن دمای هوا افزایش پیدا میکرد؛ اما پس از آن، اگر دما را بالاتر هم میبردند، میزان پرخاشگری کاهش مییافت.
پژوهشهای میدانی برای بررسی تأثیر گرما بر خلق و خو
جالب است بدانید نتیجهٔ این پژوهشهای آزمایشگاهی، با نتایج پژوهشهای میدانی تناقض دارند؛ زیرا پژوهشهای میدانی نشان میدهند که افزایش دما همیشه با افزایش رفتارهای پرخاشگرانه همراه است. روانشناسی بهنام کریگ اندرسون (Craig Anderson) از منابع آرشیوی شهرهای مختلف امریکا برای جمعآوری اطلاعات دربارهٔ نرخ قتل، تجاوز، سرقت و دزدی موتورسیکلت استفاده کرد. درنهایت این روانشناس تأیید کرد که با بالارفتن دما، جرایم خشونتآمیز هم افزایش مییابند؛ اما درمورد جرایم غیرخشونتآمیز اینطور نیست.
بر اساس پژوهشهای میدانی، مناطق گرمتر جهان، سالهای گرمتر، فصلها، ماهها و روزهای گرمتر سال، با پرخاشگری ارتباط بیشتری دارند. حتی برخی بررسیها نشان میدهند که پرتابکنندههای توپ در ورزش بیسبال، در هوای گرمتر، توپ را تهاجمیتر پرتاب میکنند؛ و در روزهای گرم، دریافتکنندههای بیشتری مورد اصابت توپ پرتابکنندهها قرار میگیرند. این مسئله نمیتواند بهخاطر خستگی پرتابکنندهها باشد؛ چون در هوای گرم، مقدار راهرفتن و فعالیت آنها در زمین بازی افزایشی نمییابد؛ اینطور به نظر میرسد که پرتابکنندهها، صرفا از روی قصد، دریافتکنندههای بیشتری را هدف قرار میدهند.
تأثیر گرما بر همدلی افراد
دمای بالا، تمایل ما را نسبت به سایر افرادی که با آنها روبهرو می شویم، کاهش میدهد؛ بهویژه وقتی گرما با شلوغی همراه میشود، میزان همراهی و کمک ما به دیگران هم کاهش پیدا میکند. کسانی که در آزمایشگاه، در معرض هوای گرم قرار میگرفتند، حتی پس از پایان آزمایش هم، کمتر به دیگران کمک میکردند. دمای بسیار پایین یا بالای هوا در زمستان و تابستان، تمایل مردم برای کمک به دیگران را کاهش میدهد. همچنین پژوهشها نشان داده است رانندههایی که خودرویشان کولر ندارد، در روزهای گرم سال بیشتر از دیگران از بوق استفاده میکنند.
تأثیر گرما بر سلامتی
گرمای هوا میتواند روی سلامت انسان هم تأثیر منفی داشته باشد. این موضوع در شهرهایی که وجود کارخانهها، موتور وسایل نقلیه و دستگاههای تهویه هوا، باعث شده است دمای هوای آنها بیش از ده درجه گرمتر از شهرهای اطرافشان باشد، بیشتر صدق می کند. آثار استرس ناشی از گرما، میتواند از خستگی و سردرد شروع شود و به دلیریوم، حمله قلبی و حتی مرگومیر برسد. به عبارت دیگر، گرما نهتنها ما را عصبانی میکند؛ بلکه میتواند باعث بیماری ما هم بشود.
تأثیر گرمای تابستان بر ایجاد اضطراب و افسردگی
اگر شما هم با گرمتر شدن هوا، دچار اضطراب یا وحشت میشوید، باید بدانید که تنها نیستید. اضطراب تابستانی واقعا اتفاق میافتد و دلیل اصلی آن هم دمای بالا و رطوبت هواست.
تنها شما نیستید که خلقوخویتان تحتتأثیر هوای گرم تغییر میکند. خیلیها در فصلهای زمستان، تابستان، یا هر دو، دچار افسردگی فصلی میشوند. بنابر تحقیقات انجمن روانپزشکی و عصبشناسی ژاپن (Japanese Society of Psychiatry and Neurology)، تغییرات آبوهوا نهتنها میتواند باعث افسردگی شود، بلکه نشانههای اضطراب را هم تشدید میکند.
وقتی خیلی گرمتان میشود، همان نشانههایی ظاهر میشوند که وقتی دچار وحشت میشوید.
رواندرمانگری بهنام الن یام (Ellen Yom) میگوید: «کسانی که در گذشته دچار وحشتزدگی (Panic Attack) شدهاند، بیشتر ممکن است در اثر گرمای تابستان دچار اضطراب شوند.» نشانههای روانی که طی تجربهٔ وحشتزدگی به وجود میآیند، بسیار شدید هستند، بنابراین خیلیها که سابقهٔ چنین حملههایی را دارند، ممکن است در ماههای گرم تابستان دچار سطوح بالاتری از اضطراب شوند و همان نشانههای روانی را تجربه کنند؛ نشانههایی مانند تعریق، تپش قلب، لرزش، تنگی نفس و غشکردن.
وقتی بدنتان خیلی گرم میشود، دچار همان نشانههای اختلال اضطراب میشوید. اگر در هوای گرم مراقب خودتان نباشید، ممکن است نشانههای اضطرابتان تشدید شوند.
قضیه فقط گرما نیست، آفتاب تابستان میتواند بر سلامت روانی انسان هم تأثیر بگذارد.
بهگفتهٔ دکتر آلفرد لوئی (Alfred Lewy)، استاد دانشگاه در رشتهٔ روانشناسی، خیلیها در فصل تابستان فعالتر میشوند و همین باعث خستگی بیشترشان میشود. معمولا الگوی خواب افراد هم در این فصل تغییر میکند و همین قضیه، بر سلامت روانی انسان تأثیر میگذارد و باعث اضطراب و افسردگی میشود.
دکتر لوئی معتقد است افرادی که ریتم عملکرد شبانهروزشان با افزایش نور خورشید بههم میخورد، باید صبحها وقت بیشتری را زیر نور خورشید بگذرانند تا به آن عادت کنند؛ در ضمن باید دربارهٔ مصرف مکملهای متالونین هم با پزشک مشورت کنند.
توصیه کارشناسان
کارشناسها توصیه میکنند برای اجتناب از این نشانهها و به حداقل رساندن آنها، هنگامی که دمای هوا و میزان رطوبت خیلی بالاست، تا جایی که میتوانید، بیرون نروید. همچنین، به نشانههای طبیعی بدن خود هم توجه کنید. حواستان به بیحوصلگی، تحریکپذیری، افکار و نگرانیهای آزاردهنده، خستگی، تنگینفس و تهوع باشد. همچنین نوشیدن آب کافی، رژیم غذایی سالم و متعادل، خواب کافی و ورزش منظم، میتوانند به درمان اضطراب تابستانی کمک کنند.
سخن آخر
خلاصه اینکه واکنش منفی به گرما، در همهٔ انسانها وجود دارد؛ پس اگر در روزهای گرم سال کمی اعصابتان به هم ریخت، نگران نشوید؛ فقط شما نیستید که دچار چنین حالتی میشوید.
برگرفته از: psychologytoday
جدیترین دیدگاهها