بهترین زمان “ورزش کردن” صبح یا بعد از ساعات کاری است؟
آیا برای ورزش کردن امروز و فردا میکنید، آن هم به دلیل اینکه نمیدانید چه زمانی برای ورزش کردن مناسبتر است؟ پس اگر به دنبال یک برنامهی زمانی کارآمد میگردید که حداکثر فواید ورزش را به بدنتان برساند، در این مقاله با ما همراه باشید تا ببینیم چه زمانی برای ورزش کردن مناسبتر است، صبح یا عصر؟
فواید ورزش صبحگاهی
بر اساس پژوهشی که در دانشگاه آپالاچیان در کارولینای شمالی انجام شده است، ورزش صبحگاهی موجب کاهش فشار خون و بهبود خواب شبانه میشود. در این پژوهش، تأثیر ورزش روی فشار خون توسط دکتر اِسکات کولییِر (Scott Collier) و همکارانش بررسی شد. پژوهشگران سطح فشار خون و الگوی خواب عدهای از مردان و زنان ۴۰ تا ۶۰ ساله را برای مدتی زیر نظر گرفتند. این عده میبایست سه وعدهی ۳۰ دقیقهای در هفته در سه زمانِ ۷ صبح، ۱ بعد از ظهر و ۷ غروب تمرینات ورزشی ملایم انجام میدادند.
پژوهشگران در کمال شگفتی مشاهده کردند که ورزش ۷ صبح در مقایسه با ورزش ۱ بعد از ظهر و ۷ غروب در کاهش فشار خون و بهبود خواب مؤثرتر است. نتایج پژوهش فوق حاکی از کاهش ۱۰ درصدی فشار خون عدهای بود که در ساعات اولیهی صبح ورزش کرده بودند. مشاهده شد که این کاهش فشار خون در طول روز دوام داشته است. این دسته از شرکتکنندگان در پژوهش علاوه بر خواب طولانیتر و چرخهی خواب باکیفیتتر در شب، ۲۵ درصد اُفت فشار خون شبانه داشتند.
سازوکارهای فیزیولوژیکی مولد این تغییرات هنوز شناخته شده نیست، با این حال پژوهشگران به خوبی میدانند که چنانچه به کاهش فشار خون احتیاج دارید یا میخواهید کیفیت خوابتان را بهبود ببخشید، احتمالا ۷ صبح زمان مناسبتری برای ورزش کردن شماست. پس اگر در معرض بیماریهای قلبی قرار دارید، به فشار خون بالا دچار هستید یا از اختلالات خواب رنج میبرید، خودتان را به ورزش صبحگاهی منظم عادت دهید. البته، ناگفته نماند که ورزش بعد از ساعات کاری نیز فواید متفاوت دیگری دارد که در ادامه مرور میکنیم.
فواید ورزش بعد از ساعات کاری
بر اساس پژوهشی که در مرکز تحقیقات دانشگاه شیکاگو انجام شد، پژوهشگران دریافتند افرادی که بعد از ساعات کاری ورزش میکنند در مقایسه با کسانی که ورزش صبحگاهی را انتخاب کردهاند، تناسب اندام بهتری دارند. در این پژوهش، ۴۰ مرد سالمِ ۲۰ تا ۳۰ ساله به پنج گروه تقسیم شدند. چهار گروه در یکی از زمانهای صبح، بعد از ظهر و غروب تمرینات ورزشی سنگین انجام دادند و گروه پنجم در هیچ فعالیت ورزشی شرکت نکردند. پژوهشگران سپس از همگی شرکتکنندگان در پژوهش نمونهی خون گرفتند تا سطح هورمونهای کورتیزول (cortisol) و تیروتروپین (thyrotropin) خونشان را بسنجند.
نتایج نشان داد سطح این دو هورمونی که از غدد درونریز ترشح میشوند در عدهای که هنگام غروب یا اواخر شب ورزش کرده بودند به مقدار قابل توجهی افزایش یافت. همچنین مشاهده شد که گلوکز خون این افراد اُفت کرد. به گفتهی دکتر اورفو باکستون (Orfeu Buxton)، پژوهشگر ارشد این مطالعه، افزایش کورتیزول و تیروتروپین و کاهش گلوکز یعنی اینکه سوختوساز بدن به خوبی با تمرینات ورزشی منظم سازگار شده است. از این رو، شاید بد نباشد که زمان ورزش کردنتان را از اول صبح به بعد از ساعات کاری تغییر دهید.
نتیجه
جان تروئِر (John Trower)، یکی از مدیران فنی واحد تربیتبدنی دانشگاه کِنتاکی میگوید که ورزشکاران حرفهایِ این مجموعه صبحها آموزش فنی میبینند و بین ساعت ۴ تا ۶ عصر میباید تمرینات ورزشی سنگین انجام دهند. تروئر تأکید میکند که این نسخه به درد همه جور آدمی نمیخورد، چون بعضی از ما صبحها و بعضی دیگر در اواخر روز پرانرژیتر هستیم. پس اینکه چه زمانی برای ورزش کردن مناسبتر است دقیقا به انتخاب شخصی خود فرد بستگی دارد. پیشنهاد میکنیم قبل از اینکه ساعت خاصی از برنامهی پرمشغلهی روزمرهیتان را به ورزش کردن اختصاص دهید، ابتدا با خودتان فکر کنید که هدفتان از ورزش کردن چیست. چنانچه به این نتیجه رسیدید که میخواهید سلامت قلبتان را افزایش دهید و خواب شبانهی باکیفیتتری داشته باشید، ورزش صبحگاهی را انتخاب کنید. اما اگر به دنبال تناسب اندام بهتر و دوری از بیماریهای مرتبط با گلوکز بالا مثل دیابت هستید، پیشنهاد میکنیم به ورزش بعد از ساعات کاری در هنگام غروب فکر کنید.
برگرفته از: lifehack.org
جدیترین دیدگاهها