Select Page

آزمون شخصیت چند وجهی مینه‌سوتا – فرم کوتاه MMPI-short form

آزمون شخصیت چند وجهی مینه‌سوتا – فرم کوتاه MMPI-short form
ترس یا شجاعت
معرفی تست شخصیت mmpi
آزمون MMPI از پرمصرفترین و مهمترین پرسشنامه های شخصیتی بالینی است و بیش از ۱۰۰۰۰ منبع تحقیق درباره آن منتشر شده است. بدین سان، MMPI علاوه بر کاربرد مفید بالینی،مقدار زیادی از ادبیات تحقیق را به راه انداخته و اغلب به عنوان یک ابزار اندازه گیری در مطالعات تحقیقی به کار رفته است.
تست شخصیت mmpi یا پرسشنامه شخصیتی چند وجهی مینه سوتا را می‌توان یکی از مهمترین و معتبرترین آزمون‌های شخصیت دانست. این پرسشنامه در سال ۱۹۴۳ به وسیله هاتاوی و مک کنیلی در دانشگاه مینه سوتا ساخته شد و بیش از هر پرسشنامه‌ای در بیمارستان‌ها و مراکز بهداشت روانی مورد استفاده قرار گرفت و مشوق بسیاری از پژوهش‌های علمی می‌باشد. 
این پرسشنامه در فرم اصلی خود دارای ۵۵۶ سوال است و زمان لازم برای اجرای آن حدود یک ساعت می‌باشد. از آنجا که اجرای فرم ۵۵۵ سوالی بسیار مشکل بود فرم‌های کوتاه‌تری از آن تهیه شد که کمترین آن فرم ۷۱ سوالی می‌باشد که در سال ۱۹۶۸ دکتر کینی کان آن را تنظیم کرده و پس از انجام کارهای آماری قابلیت تشخیصی آن تایید شد. تست شخصیت mmpi را می‌توان هم به صورت فردی و هم به صورت گروهی اجرا نمود. فرم‌های گوناگون این پرسشنامه را می‌توان در گروه‌های سنی بالاتر از ۱۶ سال و یا افرادی که حداقل دارای ۸ کلاس تحصیلات هستند، اجرا کرد.
هدف از اجرای تست شخصیت mmpi

 

این تست نقش مهمی در تعیین مشکلات اجتماعی، شخصی و رفتاری در بیماران روانی دارد و اطلاعات با ارزشی در جهت تشخیص و درمان بیماران در اختیار روانپزشک می‌گذارد ولی به دنبال کشف بیماری روانی نمی‌باشد. هدف از اجرای این تست شناخت ابعاد شخصیت آزمون دهنده بوده و ویژگی‌های شخصیتی فرد را مشخص می‌کند. کاربرد تست در موارد استخدام مشاغل خاص و مهم، ازدواج و مسائل خانوادگی و همچنین شناسایی اختلالات رفتاری و روانی می‌باشد. تست شخصیت mmpi یک ابزار تخصصی است و برای افرادی که دچار اختلال شخصیت و مشکلات روان شناختی هستند ساخته شده و نتایج به دست آمده در مورد افراد بهنجار و عادی کاربرد کمتری دارد.
تست شخصیت mmpi در موارد زیر کاربرد بسیاری دارد.
– در امور قضایی و اصلاح تبهکاران
– یافتن کاندیدهای مناسب جهت موقعیتهای اجتماعی که با سلامت جامعه در ارتباطند. مانند کارکنان انرژی هسته ای، افسران پلیس، خلبانان هواپیما و سایر موارد.
–   انتخاب رویکرد درمانی مناسب
– مراکز مشاوره
– ازدواج و مشاوره خانواده

مقیاسهای اساسی
پرسشنامه شخصیتی چند وجهی مینه سوتا دارای سه مقیاس می‌باشد که عبارتند از : مقیاسهای روایی و مقیاسهای بالینی . 

مقیاس‌های روایی شامل موارد زیر است:
مقیاس (وانمود خوب) دروغ سنجی: فرد تلاش دارد خود را بهتر نشان دهد. 
مقیاس (وانمود بد): فرد تلاش دارد خود را بدتر نشان دهد. 
مقیاس (انکار کردن): فرد در طول آزمون حالت تدافعی دارد. 
مقیاس‌های بالینی به خصوصیات شخصیتی فرد در ابعاد مختلف می‌پردازد. این مقیاس‌ها در فرم ۷۱ سوالی شامل موارد زیر است:
مقیاس HS یا هیپوکندری: به خصوصیت بیماری گونه خود فرد اشاره دارد. کسانی‌ که نمره بالایی در این قسمت می‌گیرند توجه زیادی به مشکلات جسمی خود دارند و اغلب احساس بیماری و ناراحتی می‌کنند، اما در واقع مشکل خاصی ندارند.
مقیاس D یا افسردگی: نمره فرد در این مقیاس میزان افسردگی را نشان می‌دهد. 
مقیاس Hy یا هیستری: مقدار تمایل فرد به انجام واکنش‌های نمایشی را نشان می‌دهد. 
مقیاس Pd یا انحراف روانی اجتماعی: میزان واکنش‌های ضد اجتماعی را نشان می‌دهد. 
مقیاس PT یا ضعف روانی: نشان دهنده خستگی و ضعف روانی است. 
مقیاس SC یا اسکیزوفرنی: به وجود اختلالات اسکیزوفرنیک یا شبه آن اشاره می‌کند. 
مقیاس Ma یا شیدایی خفیف: این نتیجه برعکس نتیجه افسردگی است. این افراد شادتر و پرانرژی‌تر از معمول هستند و اگر این حالت اما اگر بیش از اندازه باشد اختلال مانیا یا شیدایی محسوب می‌شود.

نمونه های معمول این آزمون در کاربرد بالینی بین ۲۴۰ تا ۵۶۰ ماده را شامل می شوند که زمان بسیاری را برای اجرا می طلبد. اما این آزمون فرم کوتاه بوده و تنها ۷۱سوال دارد. دکتر اخوت ، براهنی ، شاملو و نوعپرست با در نظر گرفتن محدودیت ناشی از حجم سوالات به بازآرایی و بهینه سازی این تست اقدام نمودند که حاصل کار ایشان تست حاضر است. لازم به ذکر است که تا به حال هزاران پژوهش و مقاله با استفاده از این ابزار در سراسر جهان انجام گرفته است که در بسیاری از تصمیم سازی ها مورد استفاده قرار گرفته اند.با توجه به اهمیت و کاربرد این تست، بر آن شدیم تا آن را در اختیار متخصصین روانشناسی، استخدامی و آحاد مردم قرار دهیم. به آسانی می توانید از همین صفحه آن را اجرا ، نمیرخ روانی خود را دریافت و از تفسیر آن استفاده نمایید.لازم به ذکر است که تفسیر کامل این آزمون پیچیده و نیازمند تخصص  و تجربه بسیار زیاد است، تفسیر های نرم افزار و مکانیکی توانایی تفسیر کامل این تست را ندارند و اکثر موارد صرفا به ردیف نمودن کدهای تشخیصی ذیل نیمرخ ها می پردازند.بر همین اساس به منظور ساده نمودن کار با این تست، تفسیر ساده و کاربردی اولیه در اختیار شما قرار خواهد گرفت. باز هم یادآور می شویم برای تفسیر کامل نیاز به تماس با متخصص روانشناس آموزش دیده دارید.

درباره نویسنده

پریسا نعیمی

نویسنده و عضو تیم تحریریه طرحواره, کارشناس ارشد روان‌شناسی تربیتی از دانشگاه علامه طباطبایی

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.