Select Page

آزمون کهن الگو نما; کدام کهن الگو در شما غالب است؟

آزمون کهن الگو نما; کدام کهن الگو در شما غالب است؟
ترس یا شجاعت

انسان موجودی داستان‌گو است. به اطراف خود نگاه کنید همه در حال بیان داستان هستند، برخی بر مبنای واقعیت و برخی زاده تخیل. اما داستان کلی زندگی یا همان داستان‌های اساطیری انگار دائماً در حال تکرار است. داستان ما  بخشی از داستان زندگی است و به ما و دیگران می‌گوید که ما که هستیم، چه می‌خواهیم، چه‌کارهایی را می‌توانیم انجام دهیم و چه‌کارهایی خارج از توان ما است.

کهن‌ الگو ها ساختارهای روان‌شناختی هستند که در سمبل‌ها، تصاویر و الگوهای عمومی منعکس می‌شوند، همیشه و در همه فرهنگ‌ها. آن‌ها را در نمودهای تکرارشونده‌شان در هنر، ادبیات، اساطیر و رؤیاها می‌بینیم. هرگاه بخشی از ما چیزی را می‌خواهد و بخشی دیگر چیزی دیگر را می‌خواهد می‌توانیم، آن‌ها را مستقیماً تجربه کنیم و به آن بخش‌ها عنوان‌ کهن‌الگویی بدهیم. به‌صورت عمومی کهن‌ الگو ها برای بیان خواسته و انگیزه‌های عمومی بشر فارغ از قید مکانی و زمانی به کار می‌روند.

گرچه ویژگی‌های نهفته در ما جهانی‌اند ولی هریک به‌گونه‌ای متفاوت آن‌ها را بیان می‌کنیم، از آن‌ها بهره می‌بریم و در قالب الگوهای منحصربه‌فرد رفتارهای تکرارشونده و صفات انسانی بروز می‌دهیم. به‌عنوان‌مثال جنگجو کهن‌ الگویی ثابت است ولی هر جنگجو، نبرد ویژه خود را برمی‌گزیند، تصویر کلی از این کهن‌ الگو چیزی شبیه سامورایی‌ها است ولی ممکن است یک فعال مدنی یا حتی یک عضو گروه تبه‌کاری هم ممکن است تحت تأثیر این کهن‌ الگو باشد و در موقعیت خاص خود مسیر و شیوه، رسم جنگ‌آوری و لباس و ردای خود منحصربه‌فرد خود را برگزیند.

در مثالی نزدیک‌تر به ذهن جامعه کامپیوتر زده، کهن‌ الگو ها  نرم‌افزارهایی‌اند که به ما در انجام‌وظیفه‌ای خاص کمک می‌کنند. مثلاً درحالی‌که نرم‌افزاری مانند ورد را برای نوشتن نامه و گزارش و کتاب می‌شود به کار برد، نرم‌افزار صفحه گسترده را برای حساب‌وکتاب، برنامه‌ریزی مالی و … به کار می‌بریم. حالا اگر هریک از این نرم‌افزارها را در جای خود به کار نبریم چه فایده‌ای برای ما دارند. به همین ترتیب کهن‌ الگوی جنگجو که به ما در متمرکز شدن، منظم شدن و سرسخت شدن کمک می‌کند در موقعیت‌های احساسی مانند عشق موجب سردرگمی و خروج از مسیر رسیدن به هدف می‌شود.

هرگاه یک کهن‌ الگو فعال شود، شما داستان او را زندگی خواهد کرد و دنیا را از عدسی چشم قهرمان آن داستان می‌بینید. در این حالت موفقیت، پیروزی و رضایت را بر اساس ملاک‌های آن کهن‌ الگو درک و دنبال می‌کنید.

  • بی‌گناه، یتیم ، حامی و جنگجو به شما، دیگران و نوع بشر کمک می‌کنند تا به بقای خود ادامه دهید.
  • جستجوگر، عاشق، نابودگر و آفرینش‌گر به شما ، دیگران و نوع بشر کمک می‌کنند تا خودتان را کشف کنید و استعدادهای خود را آشکارسازید.
  • حاکم، جادوگر، فرزانه و دلقک به شما و دیگران کمک می‌کنند تا زندگی اخلاقی داشته باشید و گامی مثبت در جهت بهتر کردن دنیای اطراف خود بردارید و درعین‌حال شکوفایی فردی خود را تجربه کنید.

هرقدر این الگوهای تکرارشونده را بیشتر بشناسید، نشانه‌های آن‌ها را در خود و دیگران تشخیص دهید و در خصوص اهداف و روش آن‌ها را بهتر درک کنید، در ایفای نقش قهرمانی خود در خلال داستان زندگی خود پخته‌تر و اثربخش‌تر خواهید بود.

از مدل کهن‌ الگو ها و سفر قهرمان برای اهداف زیر استفاده می‌شود:

  1. آموزش ارتباطات و برنامه‌ریزی پیشرفت شخصی
  2. آموزش رهبری سازمانی
  3. آموزش ارتباطات به زوجین و آموزش‌های فرزند پروری
  4. و …

نتایج و تفسیر آن‌ها

ابزار کهن الگو نمای پیرسون-مار که به‌اختصار (PMAI) گفته می‌شود، در مطالعات متعدد داخلی (هنروران و همکاران،۱۳۹۳ و… )و بین‌المللی به‌کاررفته است و معیارهای روان‌سنجی آن (روایی و اعتبار) مطلوب گزارش‌شده است.

با پاسخ دادن به سوالات این سنجه علاوه بر دریافت توضیحات مرتبط با  مراحل سفر قهرمان (درون)، کهن الگوهای فعال شما و کهن الگوی سایه شما به همراه توضیحات، نمرات هریک از کهن الگوها و نمودار آن ها را دریافت خواهید نمود.


مقالات مرتبط: آزمون شخصیت شناسی نئو


راهنمای اجرا

این ابزار با هدف کمک به افراد در درک بهتر خود و دیگران از طریق شناسایی تفاوت‌ها و برخی تضادها الگوهای شکل‌دهنده زندگی آن‌ها طراحی شده است. هر الگو به نام یک کاراکتر مرکزی یا آرکی تایپ یا کهن‌الگو شناخته می‌شود و این کهن‌الگوها روشی برای تفسیر رویدادها و رفتار ما در جهان هستند. همه دوازده کهن‌الگوی منظور شده در کهن‌الگو نما به‌صورت برابر ارزشمندند و هریک موهبتی ویژه دارند؛ بنابراین هیچ پاسخ درست و غلط یا بهتر و بدتری وجود ندارد. هنگام پاسخگویی به سؤالات موارد زیر را در نظر داشته باشید.

  • با بیشترین سرعت ممکن عمل کنید. معمولاً اولین واکنش بهترین پاسخ است.
  • اگر در موردی مطمئن نیستید، بر اساس درک خود از سؤال بهترین تصمیم را بگیرید و کار را ادامه دهید.
  • بازه زمانی چند ماه اخیر را در نظر بگیرید، نه کل زندگی‌تان یا فقط همین امروز.
  • دقت کنید با توجه به آنچه در حال حاضر هستید پاسخ‌ها را انتخاب کنید و نه بر اساس آن چیزی یا کسی که دوست دارید باشید.
  • در ادامه سؤال‌ها به شما ارائه می‌شود. بر اساس میزان موافقت خود با عبارات گزینه مناسب را انتخاب کنید.

درباره نویسنده

پریسا نعیمی

نویسنده و عضو تیم تحریریه طرحواره, کارشناس ارشد روان‌شناسی تربیتی از دانشگاه علامه طباطبایی

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.