پرسشنامه خود بیمار انگاری; آیا خود را بیمار می انگارید؟
خود بیمار انگاری یا هیپوکندریا (به انگلیسی: Hypochondriasis)، در اصطلاح روانشناسی و روانپزشکی برای شخصی به کار میرود که علیرغم برخورداری از سلامت بدنی همچنان خود را بیمار میداند. در حالی که معاینات و بررسیهای پزشکی کامل و همهجانبه هیچ مشکلی را نشان نمیدهند، فرد خودبیمارانگار قویاً به ابتلا به یک بیماری جدی یا مرگبار معتقد است.
موضوع خود بیمار انگار را بسیاری از افراد تجربه کرده اند. این اختلال گاهی اوقات خیلی زود از بین می رود اما در مسائل پیشرفتهتر، فرد دچار عصبانیت شدید شده و خودش از این وضعیت خسته می شود. در این حین او دائما احساس می کند مبتلا به بیماری شده است.
تعجب نکنید؛ این اوضاع و احوال بعضی از آدم هاست. آنهایی که دائما فکر می کنند بیمارند، ولی هیچ پزشکی نمیتواند بیماری شان را تشخیص دهد. آنها از یک بیماری رنج می برند که ریشه و علتش در جسم نیست، ولی فرد را رنجور و درمانده کرده است.
کاملا طبیعی است که انسان نسبت به سلامت جسمش حساس باشد و به محض بروز کوچک ترین مشکلی، به فکر برطرف کردن آن بیفتد. به عنوان مثال، اگر یک روز صبح وقتی از خواب بیدار می شوید، صدایتان گرفته باشد خیلی طبیعی است که به علل ایجاد مشکل فکر کنید و در پی درمان آن باشید.
ولی همین رفتار طبیعی، گاه می تواند به صورت های غیرطبیعی نمایان شود. گاهی حساسیت فرد نسبت به وضع سلامت جسمی اش، بسیار شدیدتر از آنچه انتظار میرود، نمایان شده و خودش به شکل مشکلی جدی بروز میکند؛ مثلا در مورد گرفتگی صدا، طبیعی است به شایعترین علت های ایجاد مشکل مانند سرماخوردگی فکر کنیم که غالبا هم نگران کننده نیست، اما ممکن است گروهی از افراد به سراغ بدترین و خطرناکترین علت ها بروند؛ مثلا گرفتگی صدا را ناشی از سرطان حنجره بدانند.
افرادی که دچار این اختلال هستند دائما فکر می کنند دچار بیماری خطرناکی شده اند و علائم جسمی خود را نیز به گونه ای تعبیر میکنند که آن دلیلی میشود برای این تصور و نگرانی. در این شرایط با وجود این که فرد از اطرافیان و پزشکان یا نتایج طبیعی آزمایش ها و بررسیهای پزشکی در مورد سلامتش اطمینان کسب میکند، اما نگرانی همچنان باقی مانده و باعث ایجاد ناراحتی و اختلال در عملکرد خانوادگی، شغلی، تحصیلی یا اجتماعی او میشود.
دغدغۀ فکری درباره سلامتی، یک موضوع است و علاقه مفرط و وسواس گونه به آن که عموماً خودبیمارانگاری نامیده می شود، موضوع دیگری است. اکنون پزشکان بر این باورند که صرفنظر از افزایش سطح عمومی سلامت افراد، تمایلات خود بیمار انگارانه، آسیب های بیشتری بر آنان وارد می کند. این پرسشنامه به منظور آشنایی شما با تمایلات خود بیمار انگاری و این که تا چه میزان این تمایلات در شما ریشه دارند، طراحی شده است! پس با صداقت به پرسش ها پاسخ دهید.
اقتباس از کتاب: Understanding Yourself
جدیترین دیدگاهها