۱۹ نشانهی اختلال خلقی فصلی که میتوانند حالات روحی زمستانیتان را توجیه کنند
براساس تحقیقات، نزدیک به ۲۰% از مردم دارای علائم اختلال خلقی فصلی هستند. آیا شما هم جزو این دسته محسوب میشوید؟
به طور طبیعی زندگی در فصل زمستان روند کندتری را در پیش میگیرد. بسیاری از جانوران این سه ماه طاقت فرسا را به خواب رفته و تا فرا رسیدن بهار در همان حالت باقی میمانند. اما ما انسانها نمیتوانیم به این راحتی زمستان را در خواب سپری کنیم، پس چگونه از پس آن بر میاییم؟
از نظر من همیشه انسانها دو دسته بودهاند، افرادی که عاشق زمستان هستند و افرادی که درست مثل من از آن متنفرند. از زمانی که به یاد دارم از روزهای تاریک، شب های بلند، هوای سرد و صبحهای زمستانی متنفر بودهام، که در چند دههی اخیر یک عنوان مخصوص برای این حالات در نظر گرفته شده است – اختلال خلقی فصلی (SAD:seasonal affective disorder)
این اختلال نوعی خاص از افسردگی است که حول ماههای زمستان رخ میدهد و معمولا از پاییز آغاز گشته، در زمستان ادامه می یابد و با آمدن فصل بهار به پایان میرسد.
محققان تخمین زدهاند که نزدیک به ۲۰% از مردم از نوع خفیف اختلال خلقی فصلی رنج میبرند و حالتهایی از افسردگی، بی حالی، ضعف و کم شدن انرژی را در کنار سایر علایم تجربه میکنند.
شایع ترین علائم این اختلال از این قرار است:
۱.علاقهای به انجام فعایتهایی که زمانی از آنها لذت میبردید ندارید.
۲.دقیقا میدانید که در چه روزهایی ساعت جلو یا عقب کشیده خواهد شد.
۳.دقیقا میدانید از چه ساعتی هوا تاریک میشود.
۴.به سختی میتوانید تمرکز کنید.
۵.صبحها به سختی از خواب بیدار میشوید.
۶.تمایل به غذاهای چربتر و شیرینتر دارید.
۷.رژیم غذاییتان تغییر قابل توجهی کرده است.
۸.فعالیتهای جنسیتان کاهش یافته است.
۹.کاهش یا افزایش وزن داشتهاید.
۱۰.کمتر از قبل اجتماعی هستید.
۱۱.در دستها و پاهایتان احساس سنگینی میکنید.
۱۲.بیشتر از قبل میخوابید و در طول روز احساس کسالت میکنید.
۱۳.بدون دلیل احساس ناراحتی میکنید و یا چند روز پشت هم سرحال نیستید.
۱۴.حس میکنید به مقدار لازم نور دریافت نمیکنید.
۱۵.احساس ناامیدی یا بیارزشی دارید.
۱۶.در روابطتان دچار مشکل میشوید.
۱۷.عزت نفستان دچار افت شدید میشود.
۱۸.بدون دلیل اشکتان سرازیر میشود.
۱۹.فکر خودکشی یا مرگ در سر دارید.
خوشبختانه برای بسیاری از افراد، این نشانهها بسیار خفیف هستند اما ممکن است برای عدهای حاد بوده و تاثیراتی جدی بر روی زندگیشان داشته باشند.
در واقع ما هنوز از دلیل اصلی این رخداد بیاطلاعیم، اما میدانیم که عمدتا از کمبود نور خورشید طی روزهای زمستانی ناشی میشود.
محققان بر این باورند که کمبود نور خورشید روی عملکرد مغز تاثیرگذار بوده و میزان سروتونین (هورمونی که باعث ایجاد حس خوب در فرد شده، به حالات روحی وی کمک کرده و باعث تنظیم خواب می شود) را کاهش می دهد.
خانمهای جوان و افرادی که سابقه ی ابتلا به افسردگی در خانوادهشان داشته اند، بیشتر از دیگران در معرض خطر این ختلال قرار دارند.
اگر دارای علائم اختلال خلقی فصلی هستید، چه چیزهایی میتوانند کمکتان کنند؟
گزینه های مختلفی برای کمک به افراد مبتلا به اختلال خلقی فصلی در دسترس است که در زیر به چند نمونه از آنها میپردازیم:
ایجاد تغییر در لایف استایل (سبک زندگیتان)
پس از تشخیص این اختلال، تغییرات زیادی در سبک زندگی فرد وجود دارند که میتوانند این حالات را تا حد زیادی کاهش دهند.
تغییراتی مانند گذراندن وقت بیشتری بیرون از خانه و در هوای آزاد، زودتر از خواب بیدار شدن و انجام فعالیت های ورزشی، کاهش میزان مواد قندی و کربوهیدرات از وعدههای غذایی، و در ازای آن جایگزین کردن گوشت و مقادیر زیادی میوه و سبزیجات میتوانند بسیار موثر باشند.
مصرف دارو
ممکن است پزشک شما مصرف داروهای ضد افسردگی را مناسبترین گزینه ببینند. به خصوص مصرف مهارکنندههای بازجذب سروتونین (SSRI) تاثیرات بسیار مثبتی روی اختلالات خلقی زمستانی و تابستانی داشتهاند.
نور درمانی
این بهترین راه درمان برای مبتلایان اختلال خلقی فصلی محسوب میشود و به این صورت است که فرد دارای علائم این اختلال خلقی در معرض نور یک منبع (که نور طبیعی شبیه سازی می کند) قرار میگیرند. با این کار هورمونهای مغزی که باعث تنظیم شدن حالات روحیتان میشوند فعال میگردند. بهترین زمان برای انجام نور درمانی صبح و غروب است. و نور آن منبع حتما باید تا ۲۵ برابر روشنتر از نور یک سالن پذیرایی معمولی باشد.
اگر هر یک از علائم بالا را مشاهده کردید و احتمال دادید به اختلال خلقی فصلی دچار هستید حتما برای تشخیص درست و تخصصی به پزشک مراجعه کنید.
برگرفته از: learning-mind
جدیترین دیدگاهها