Select Page

از برنامه‌های آموزشی چگونه بیشترین بهره را ببریم!

از برنامه‌های آموزشی چگونه بیشترین بهره را ببریم!

ما به دلایل مختلفی در برنامه‌های آموزشی شرکت می‌کنیم. شاید بخواهیم مهارت‌های خود را افزایش دهیم یا چیزهای جدیدی یاد بگیریم یا آموزشی طولانی‌مدت برای تغییر حرفه‌مان ببینیم و یا مدرک بالاتری بگیریم. روش‌های یادگیری، از آموزش رو در رو در یک کلاس گرفته تا قالب‌های آموزش آنلاین مختلف و سایر آموزش‌های مبتنی بر کامپیوتر، طیف گسترده‌ای را در بر می‌گیرند. عمده‌ترین دلیل همه‌ی آموزش‌ها، یادگیری چیزی جدید یا بهبود مهارت است. اما چه چیزی تعیین می‌کند که شما به چه میزانی یادگرفته‌اید و آموزشِ مربوطه چقدر موفق بوده است؟ این مسئله اغلب چالشی است که با آن مواجه هستید.

شما نمی‌توانید فقط به مربی‌تان تکیه کنید تا برنامه‌ای به شما ارائه دهد که دقیقا نیازهای‌تان را برآورده سازد. مسلماً به شخصی که آموزش را طراحی کرده یا در ابتدا پیشنهاد کرده در این دوره شرکت کنید هم نمی‌توانید تکیه کنید. شما باید مسئول یادگیری خودتان باشید. این مقاله کمک می‌کند تا از فرصت‌های آموزشی، بهترین استفاده را بکنید.

هدف‌تان را از یادگیری مشخص کنید.

در مورد آنچه قصد دارید از برنامه آموزشی به دست آورید فکر کنید. بدون شک مهارت‌هایی را که برای بهتر انجامِ کارتان نیاز دارید یاد خواهید گرفت، اما چه مزایای دیگری وجود دارند؟

  • آیا آموزش، عملکرد فعلی‌تان را بهبود می‌بخشد؟
  • آیا آموزش فرصت‌های جدیدی برای‌تان به وجود خواهد آورد، یا آیا مهارت جدیدی که نیاز دارید را به شما خواهد داد؟
  • آیا آموزش، تصدیق‌ها یا اعتبار لازم در رشته‌ی شما را فراهم خواهد کرد؟
  • آیا شهرت و مهارت شما را افزایش خواهد داد؟
  • آیا تکمیل موفقیت‌آمیز برنامه بر چیزهایی مانند پاداش و ماموریت‌های پروژه‌ای و ترفیع‌ها اثر می‌گذارد؟
  • آیا اعتماد به نفس بیشتر به دست خواهید آورد؟

اگر دلیل شرکت در برنامه را برای خودتان مشخص کنید، می‌توانید فعالانه‌تر بیاموزید. به جای آنکه بگذارید آموزش مربوطه هدایت‌تان کند، این شما هستید که می‌دانید چه چیزی از آن بخواهید.

دوره‌های آموزشی رو در رو علاوه بر پیشبرد مهارت‌ها می‌توانند فرصت‌های برقراری ارتباط و شبکه‌سازی فوق‌العاده‌ای را نیز فراهم کنند. این دوره‌ها این امکان را فراهم می‌آوردن که باافرادی ارتباط برقرار کنید که پیش از این با آنها برخوردی نداشته‌اید. این افراد می‌توانند از بخش‌های دیگر، شرکت‌های دیگر و با سوابق و سطوح مختلفی از تجربه باشند.

با هر نوع آموزشی، شما می‌توانید به کارشناسان موضوع مورد نظرتان دسترسی پیدا کنید. برقراری ارتباط با مربیان به شما کمک می‌کند تا منبع بزرگی از اطلاعات و پشتیبانی را در آینده به دست آورید.

مشخص کنید در چه نوع آموزشی شرکت می‌کنید.

مشخص کنید در چه نوع آموزشی شرکت می‌کنید.

شاید گزینه‌های آموزشی بسیاری در دسترس‌تان باشند. آموزش کلاسیِ سنتی رو در رو، آموزش شناخته‌شده‌ای است. با این حال، این نوع آموزش توانایی شما در انتخاب زمان و نحوه‌ی دستیابی به آموزش را محدود می‌کند. بنابراین بسیاری از مردم از آموزشی که تحت کنترل خودشان باشد و با سهولت بیشتری ارائه شود استفاده می‌کنند. یادگیری از راه دور، یادگیری مبتنی بر کامپیوتر و یادگیری اینترنتی، روش‌هایی هستند که این ویژگی را دارا می‌باشند. هر چقدر که دوره‌ی آموزشی برای نیازهای شما مناسب‌تر باشد و مطابق زمانبندی‌تان باشد، چیزهای بیشتری خواهید آموخت.

این عوامل را در نظر بگیرید:

  • محدودیت‌های زمانی شما چه چیزهایی هستند؟
  • یادگیری‌ چه چیزهایی اولویت دارد؟
  • آیا انگیزه کافی را برای تکمیل دوره‌ی تحت کنترل خود دارید؟
  • دیگران این دوره را چگونه ارزیابی می‌کنند؟
  • آیا این دوره نیازها و انتظارات شما را برآورده می‌سازد؟
  • آیا محتوای دوره قابل اطمینان و مناسب است؟
  • آیا با اتمام دوره به گواهی‌نامه یا اعتبار مورد نظر خود دست خواهید یافت؟
  • آیا زمان لازم برای تکمیل دوره را دارید و آیا قادر به تهیه‌ی منابع لازم برای تکمیل دوره خواهید بود؟

چه پشتیبانی مداومی نیاز دارید؟ آیا به منابع خاصی نیاز دارید تا بتوانید از آموزش استفاده کنید؟ برای مثال، اگر در محل کارتان به نرم‌افزاری دسترسی نداشته باشید، پس یادگیری آن هم مفید نخواهد بود.

تحلیل ماتریس تصمیم‌گیری کمک می‌کند تا تعیین کنید کدام گزینه به بهترین شکل نیازهای آموزشی شما را برآورده می‌سازد.

از طول دوره‌ی آموزش خود بهترین استفاده را بکنید

نقش فعالی در فرایند یادگیری داشته باشید. تا زمانی که خودتان بیان نکنید، مربیان نیازهای آموزشی شما را نخواهند فهمید.

  • مشارکت کنید. در یادگیری رو در رو سوال بپرسید و در جلسات مشارکت کنید. در یادگیری اینترنتی، در چت‌ها و تالارهای گفت‌و‌گو مشارکت کنید. مشارکت روش بسیار خوبی برای بهبود تجربه‌ی یادگیری است و به شما فرصتی می‌دهد تا نظرات خود را ابراز کرده و بازخورد آنی بگیرید. اغلب می‌توانید از سایر دانشجویان هم به اندازه‌ی معلم بیاموزید.
  • با مربی خود ارتباط مؤثر برقرار کنید. اگر این دوره نیازهای شما را برآورده نمی‌کند با مربی صحبت کنید. فهرستی از چیزهایی که می‌خواهید بیاموزید را آماده کنید. اگر نیازهای‌تان فراتر از دامنه‌ی این دوره است، جویای منابعی شوید که بتوانید خودتان به آنها مراجعه کنید. اگر این کار هزینه‌بَر است می‌توانید آموزش خصوصی را هم مد نظر داشته باشید.
    گزینه‌های یادگیری تحت کنترل دیگران ممکن است انعطاف‌پذیری مورد نیاز شما را نداشته باشند. هر کاری می‌توانید انجام دهید تا مطمئن شوید که نیازهای‌تان برآورده شده‌اند و هنگام انتخاب دوره‌ی آموزشی، به این مسئله توجه کنید.
  • از ابزارهای یادگیری استفاده کنید. ابزارهای یادگیری می‌توانند تمرکز و حافظه‌ی شما را به حداکثر برسانند. SQ3R تکنیک بسیار خوبی برای یادگیری مطالب نوشتاری است. هنگام یادداشت‌برداری، استفاده از نقشه‌های ذهنی روش بسیار مفید دیگری برای ایجاد ارتباط بین موضوعات مختلف وبه‌خاطر سپردن آنهاست. می‌توانید ابزارهای یادگیری فراوان دیگر زا نیز در بخش مهارتهای یادگیری ما بیابید.

حتما بخوانید: چند روش کاربردی برای تقویت حافظه‌ بلندمدت


  • به آینده نگاه کنید. ممکن است بخواهید بخش‌هایی از دوره را که مرتبط با موقعیت فعلی شما نیستند نادیده بگیرید. اما به یاد داشته باشید که توسعه‌ی مهارت‌ها برای آینده، بخش مهمی از هر دوره‌ی آموزشی است. شما نمی‌دانید در آینده احتمالا چه کارهایی را می‌خواهید انجام دهید، یا از شما چه چیزهایی خواسته خواهد شد. اگر طراحان دوره، که کارشناسان این حیطه هم هستند، معتقدند که اطلاعات برای ارائه به اندازه کافی مرتبط هستند، احتمالا مطالب مهمی هستند که باید با آنها آشنا شوید. ذهنی باز داشته باشید و انتخاب آگاهانه‌ای بکنید تا در حد توان خود از این دوره بیاموزید.

برای پس از دوره هم برنامه‌ریزی کنید.

برای پس از دوره هم برنامه‌ریزی کنید.

به کارگیری آموخته‌ها، یادگیری را تقویت می‌کند. اگر صرفا در دوره‌ای شرکت کنید و تلاشی برای به کارگیری مهارت‌ها و ایده‌هایی که آموخته‌اید نکنید، مقدار زیادی از آموخته‌های‌تان را فراموش خواهید کرد. برای استفاده‌ی بهینه از دوره‌ی آموزشی، برنامه‌ریزی کنید تا از اطلاعات فورا و مکررا استفاده کنید.

  • به رئیس خود بگویید چه آموخته‌اید و این امر چگونه به عملکردتان کمک خواهد کرد.
  • آنچه را آموخته‌اید به هم‌گروهی‌های خود هم ارائه دهید.
  • به دنبال فرصت‌هایی برای استفاده از مهارت‌ها و دانش جدید خود در کار یا در جامعه باشید.
  • برای رئیس و یا سازمان‌تان، بازخوردی از دوره‌ی آموزشی فراهم کنید. آنچه را که از آن لذت بردید و آنچه را دوست نداشتید در بازخورد بگنجانید و نظرات خود را نیز در مورد روش‌های بهبود دوره در آینده بیان کنید.
  • مهارت‌های جدید خود را به دیگران هم آموزش دهید. آموزش دادن به دیگران کمک می‌کند تا مهارت‌ها تازگی خود را در ذهن‌تان حفظ کنند.
  • به دنبال فرصت‌های آموزشی متعاقب باشید. به‌روز نگه داشتن مهارت‌ها در شرایط کاری امروز که پیوسته در حال تغییر هستند، بسیار ضروری است.

شما چه روش‌هایی برای یادگیری دارید؟ کدام روش‌ها را مؤثر می‌دانید؟ چطور آموخته‌ها و اثربخشی آموزش را ارزیابی می‌کنید؟


در ادامه بخوانید: ۹ گام سریع که در یادگیری هر چیزی به ما کمک می‌کنند!


برگرفته از: mindtools

درباره نویسنده

مهسا نعیمی

نویسنده و عضو تیم تحریریه طرحواره, کارشناس روان‌شناسی

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

پربازدیدترین مطالب اخیر

محبوبترین ها