Select Page

۱۱ درمان خانگی سرماخوردگی و آنفولانزا

۱۱ درمان خانگی سرماخوردگی و آنفولانزا

ابتلا به سرماخوردگی و آنفولانزا، حتی اگر در خانه بمانید و استراحت کنید نیز بسیار سخت است و حس خوشایندی ندارد. ترکیبی از درد بدن، تب، لرز و گرفتگی بینی برای داشتن این حس ناخوشایند کافی است. خوشبختانه درمان‌های خانگی فراوانی وجود دارند که علائم سرماخوردگی و آنفولانزا را کاهش می‌دهند و ما را به زندگی طبیعی برمی‌گردانند. البته اگر پس از چند روز، بیماری شما درمان نشد یا دچار مشکل در تنفس، ضربان قلب سریع، ضعف یا علائم شدید دیگری شدید، حتما باید به پزشک و مراکز درمانی مراجعه کنید. در ادامه، قصد داریم شما را با ۱۱ درمان خانگی سرماخوردگی و آنفولانزا آشنا کنیم.

۱. سوپ مرغ

شاید سوپ مرغ درمان هر دردی نباشد، ولی برای درمان خانگی سرماخوردگی انتخاب بسیار خوبی است. یک پژوهش نشان می‌دهد که مصرف یک کاسه سوپ مرغ و سبزیجات تهیه‌شده در خانه یا کنسروی، حرکت نوتروفیل‌ها (Neutrophil) را در بدن آهسته می‌کند. نوتروفیل‌ها نوعی گلبول سفید خون هستند که در محافظت بدن در برابر عفونت‌ها نقش دارند. وقتی حرکت این سلول‌ها آهسته می‌شود، می‌توانند روی قسمت‌هایی از بدن که به درمان بیشتری نیاز دارند، بیشتر تمرکز کنند.

۱. سوپ مرغ

این پژوهش نشان داده است که سوپ مرغ در کاهش علائم عفونت دستگاه تنفس فوقانی بسیار مؤثر است. سوپ کم‌سدیم ارزش غذایی بالایی دارد و به هیدراته نگه‌داشتن بدن نیز کمک می‌کند.

هرقدر هم که بیمار باشید و حالتان بد باشد، سوپ مرغ به درمان بیماری‌تان کمک می‌کند و بسیار مفید است.

۲. زنجبیل

قرن‌هاست که از خواص زنجبیل برای سلامتی آگاه هستیم، ولی اکنون شواهدی علمی به دست آمده است که خواص درمانی زنجبیل را ثابت می‌کند. مصرف چند برش ریشه زنجبیل خام در آب جوش می‌تواند در درمان سرفه یا گلودرد مؤثر باشد. پژوهش‌ها نشان می‌دهند که زنجبیل حالت تهوعی را که معمولا در آنفولانزا ایجاد می‌شود، برطرف می‌کند. برای نمونه، در مطالعه‌ای مشخص شد که فقط یک گرم زنجبیل می‌تواند «حالت تهوع بالینی ناشی از دلایل گوناگون را برطرف کند.»


حتما بخوانید: خواص زنجبیل در صبحانه؛‌ و ۸ روش استفاده ی آن در صبحانه


۳. عسل

۳. عسل

عسل خواص ضدباکتریایی و ضدمیکربی گوناگونی دارد. نوشیدن مخلوط عسل، چای و لیمو می‌تواند گلودرد را تسکین دهد. پژوهش‌ها نشان می‌دهند که عسل برای کاهش سرفه نیز مفید است. در مطالعه‌ای پژوهشگران دریافتند که دادن ۱۰ گرم عسل به کودکان قبل از خواب‌ آنها، شدت سرفه‌شان را کاهش می‌دهد. در این مطالعه گزارش شد که کودکان خواب بهتری نیز داشتند و همین خواب بهتر نیز در کاهش علائم سرماخوردگی مؤثر است.

البته فراموش نکنید که هرگز نباید به کودکان کوچک‌تر از یک سال، عسل بدهید؛ زیرا عسل معمولا دارای هاگ بوتولینوم (botulinum spores) است. هاگ بوتولینوم معمولا برای کودکان بزرگ‌تر از یک سال و بزرگسالان بی‌ضرر است، ولی سیستم ایمنی بدن نوزادان توانایی مبارزه با آن را ندارد.

۴. سیر

۴. سیر

سیر حاوی ترکیبی به‌نام آلیسین است که خواص ضدمیکربی دارد. افزودن سیر به رژیم غذایی از شدت علائم سرماخوردگی می‌کاهد. حتی در بعضی از پژوهش‌ها مشخص شده است که سیر می‌تواند مانع از ابتلا به سرماخوردگی شود.

درمورد خواص سیر برای درمان طبیعی سرماخوردگی به پژوهش‌های بیشتری نیاز داریم ولی به‌طورکلی، اضافه‌کردن سیرِ بیشتر به رژیم غذایی، زیانی نخواهد داشت.


حتما بخوانید: خواص سیر برای کاهش وزن


۵. سرخارگل یا اکیناسه (Echinacea)

بومیان آمریکا بیش از ۴۰۰ سال است که از گیاه سرخارگل و ریشه آن برای درمان عفونت‌ها استفاده می‌کنند. مواد فعال این گیاه فلاونوئیدها هستند. فلاونوئیدها موادی شیمیایی هستند که خواص درمانی فراوانی دارند. برای نمونه، فلاونوئیدها می‌توانند سیستم ایمنی بدن را تقویت کنند و التهاب را کاهش دهند.

نتایج پژوهش‌ها درمورد اثربخشی این گیاه در درمان خانگی سرماخوردگی و آنفولانزا متفاوت بوده است؛ ولی یکی از بررسی‌ها نشان داد که مصرف سرخارگل می‌تواند خطر ابتلا به سرماخوردگی را بیش از ۵۰ درصد کاهش دهد. سرخارگل طول دوره سرماخوردگی را نیز کاهش می‌دهد. افراد بزرگ‌سال و سالم می‌توانند ۱ تا ۲ گرم ریشه یا گیاه سرخارگل را به‌صورت چای، سه بار در روز مصرف کنند؛ البته دوره مصرف این گیاه نباید بیشتر از یک هفته باشد.

۶. ویتامین C

ویتامین C نقش مهمی در بدن ایفا می‌کند و خواص فراوانی برای سلامتی دارد. لیموترش، پرتقال، گریپ‌فروت، سبزیجات برگ‌دار، لیمو شیرین و سایر میوه‌ها و سبزیجات از منابع خوب ویتامین C هستند. در زمان بیماری، افضافه‌کردن آب‌لیموی تازه به چای داغ و عسل، خلط را کاهش می‌دهد. نوشیدن لیموناد گرم یا سرد نیز می‌تواند مفید باشد.

این نوشیدنی‌ها کاملا سرماخوردگی را درمان نمی‌کنند، ولی موجب می‌شوند که ویتامین C موردنیاز سیستم ایمنی بدن را تأمین کنیم. دریافت ویتامین C کافی می‌تواند عفونت‌های دستگاه تنفسی فوقانی و سایر بیماری‌ها را تسکین دهد.

۷. پروبیوتیک‌ها

پروبیوتیک‌ها باکتری‌ها و مخمرهای مفیدی هستند که در بدن، بعضی از مواد غذایی و مکمل‌ها وجود دارند. پروبیوتیک‌ها در حفظ سلامت روده و سیستم ایمنی بدن مؤثر هستند. پژوهش‌ها نشان داده است که پروبیوتیک‌ها احتمال بیماریِ همراه با عفونت دستگاه تنفسی فوقانی را کاهش می‌دهند.

برای داشتن منبعی خوشمزه و مغذی از باکتری‌های مفید، ماست پروبیوتیک را در رژیم غذایی خود وارد کنید. ماست علاوه‌بر فواید بالقوه‌ای که برای سیستم ایمنی بدن دارد، میان‌وعده سالمی است که پروتئین و کلسیم فراوانی را به بدن می‌رساند.

۸. آب‌نمک

غرغره‌کردن آب‌نمک به جلوگیری از عفونت دستگاه تنفسی فوقانی کمک می‌کند. این کار شدت علائم سرماخوردگی را نیز کاهش می‌دهد. برای نمونه، غرغره آب‌نمک گلودرد و گرفتگی بینی را تسکین می‌دهد.

غرغره‌کردن آب‌نمک مخاط را، که دارای باکتری‌ها و آلرژن‌ها (مواد آلرژی‌زا) است، نرم و سست می‌کند. برای امتحان‌کردن این راه درمان خانگی سرماخوردگی در خانه، یک قاشق چای‌خوری نمک را در لیوانی پر از آب حل کنید. آب‌نمک را داخل دهان و گلویتان بچرخانید و سپس آن را خارج کنید.

۹. ویکس واپوراب (vapor rub)

شاید از بوی این پمادها خوشتان نیاید، ولی ظاهرا بعضی از پمادهای موضعی قدیمی مانند ویکس واپوراب علائم سرماخوردگی در کودکان بزرگ‌تر از ۲ سال را کاهش می‌دهند. فقط یک یا دو بار استفاده پیش از خواب می‌تواند در بازشدن مجاری تنفسی و کاهش احتقان یا گرفتگی بینی، کاهش سرفه و بهبود خواب مؤثر باشد.

استفاده از ویکس واپوراب برای کودکان کوچک، بهتر از مصرف داروهای سرماخوردگی بدون نسخه‌ای است که عوارض جانبی نامطلوبی دارند.

۱۰. رطوبت

۱۰. رطوبت

ویروس آنفولانزا در محیط‌های خشک راحت‌تر رشد می‌کند و گسترش می‌یابد. بنابراین ایجاد رطوبت بیشتر در خانه می‌تواند احتمال قرارگرفتن در معرض این ویروس را کاهش دهد. به‌علاوه افزایش رطوبت، التهاب بینی را کاهش می‌دهد و تنفس را راحت‌تر می‌کند. استفاده موقتی از دستگاه بخور سرد یا رطوبت‌ساز در اتاق‌خواب می‌تواند موجب احساس راحتی بیشتر شود. در زمستان، که گرمای خشک داخل خانه علائم سرماخوردگی را بدتر می‌کند، استفاده از دستگاه رطوبت ساز بسیار مؤثر است. افزودن چند قطره روغن اکالیپتوس نیز تنفس را بهتر می‌کند.

ولی فراموش نکنید که حتما هر روز آب موجود در دستگاه رطوبت‌ساز را عوض کنید تا از رشد کپک و سایر قارچ‌ها در آن جلوگیری کنید. اگر می‌خواهید بدون استفاده از دستگاه رطوبت‌ساز همین نتیجه را بگیرید، می‌توانید دوشی طولانی بگیرید یا مدتی در حمام پر از بخار بمانید.

۱۱. وان آب گرم

گاهی می‌توانید با وان آب گرم، تب کودک را پایین بیاورید. وان آب گرم می‌تواند علائم سرماخوردگی و آنفولانزا را در در بزرگ‌سالان نیز کاهش دهد. افزودن نمک حمام یا نمک اپسوم (Epsom salt) و جوش شیرین به آب نیز درد بدن را کاهش می‌دهد. اضافه‌کردن چند قطره روغن اسانسی مانند روغن درخت چای، سرو کوهی، رزماری، آویشن، پرتقال، اسطوخودوس یا اکالیپتوس نیز اثر تسکین‌دهنده دارد.

بیشتر بدانید

برای درمان خانگی سرماخوردگی و آنفولانزا در جهان راه‌های فراوانی وجود دارد. بعضی از این درمان‌ها عجیب به نظر می‌رسند، ولی افراد و جوامعی هستند که به اثربخشی آنها ایمان دارند. البته داروهایی گیاهی نیز وجود دارند که اثربخشی آنها به‌صورت علمی تأیید شده است و در درمان و بهبود علائم سرماخوردگی و آنفولانزا بسیار مؤثر هستند. داروهایی که ما در مقالات مختلف وب‌سایت چطور، به مراتب از آنها صحبت کرده‌ایم. لیست مطالب مربوط به داروهای گیاهی را می‌توانید در صفحه برچسب داروهای گیاهی ببینید.

به‌طورکلی اگر می‌خواهید دچار سرماخوردگی و آنفولانزا نشوید، در درجه اول باید به فکر تقویت سیستم ایمنی بدن خود باشید.

آیا تابه‌حال از روش‌های گفته‌شده در بالا استفاده کرده‌اید یا راه‌های دیگری را برای درمان خانگی سرماخوردگی و آنفولانزا پیشنهاد می‌دهید؟


در ادامه بخوانید: ۱۰ کاری که بیشترین آسیب را به “سیستم ایمنی” بدن‌تان وارد می‌کنید!


برگرفته از: healthline

درباره نویسنده

مهسا نعیمی

نویسنده و عضو تیم تحریریه طرحواره, کارشناس روان‌شناسی

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

پربازدیدترین مطالب اخیر

محبوبترین ها