نگاهی عمیق به معرفی رشته روانشناسی
وقتی صحبت از رشته روانشناسی میشود، همه فکر میکنند روانشناس کسی است که مردم را تجزیهوتحلیل میکند. تفاوت قائلنشدن میان روانشناسی و روانپزشکی از سوی عوام، نکتهی دیگری است که در اثر معرفینشدن رشته روانشناسی بهوجود آمده است. پس اجازه بدهید در همین ابتدای بحث، کار را یکسره کنیم: روانشناسی بهمعنای مطالعهی افراد، رفتارهایشان، اعمال، افکار، تعاملات و واکنشهای آنهاست. از سوی دیگر روانپزشکی بهمعنای مطالعه، تشخیص، مدیریت و پیشگیری از اختلالات روانی است. روانپزشکان در حقیقت پزشکان متخصص هستند. در ادامه با ما همراه باشید تا به معرفی رشته روانشناسی بپردازیم.
نگاهی عمیقتر به معرفی رشته روانشناسی
روانشناسی یکی از ۵ رشتهی مهم و پرطرفدار دانشگاهی در جهان است و موضوعات و مباحث آن موردعلاقهی بیشتر افراد است. اما نکته اینجاست که اگر این رشته را در سطح کارشناسی بخوانیم و تا مقاطع ارشد و دکتری ادامه ندهیم، چه مشاغل مناسبی برایمان وجود خواهد داشت؟
در ادامه، به معرفی مشاغل ممکن برای رشته روانشناسی در سطح کارشناسی میپردازیم. شاید در ظاهر ارتباط چندانی میان روانشناسی و این مشاغل وجود نداشته باشد اما در حقیقت آشنایی با روانشناسی به انجام هرچه بهتر این شغلها کمک شایانی میکند. معرفی رشته روانشناسی میتواند در انتخاب شما نقش مهمی ایفا کند.
چه قصد تحصیل در رشته روانشناسی را داشته باشید و چه به مطالعهی جانبی در این زمینه علاقهمند باشید، روانشناسی به شما در درک ذهن و رفتار انسان کمک خواهد کرد. شاید در شغل شما ظاهرا به دانستن روانشناسی نیازی نباشد اما دانستن روابط میان فرد، ارتباطات و رفتار انسان نقش مهمی در موقعیت کاریتان خواهد داشت.
مشاغلی که روانشناسی به بهبود و توسعهی آنها کمک میکند، از این قرار هستند:
۱. نمایندهی فروش
وقتی با روانشناسی آشنا هستید یا در سطح کارشناسی این رشته تحصیل کردهاید، میتوانید در جایگاه نمایندهی فروش و مشاغل مربوط به بازاریابی فعالیت کنید. آگاهی از روابط میانفردی در این مشاغل به شما کمک زیادی میکند.
در این مشاغل باید بتوانید خوب صحبت کنید و ارتباط برقرار کنید. روانشناسی این توانایی و مهارتها را در شما تقویت میکند. آگاهی از ارتباطات، روانشناسی اجتماعی و شخصیتشناسی بسیار مهم و تأثیرگذار خواهد بود.
۲. کارشناس تبلیغات
هنر متقاعد کردن دیگران مبحثی مهم در علم روانشناسی است. در تبلیغات نیز هدف اصلی قانع کردن مشتری و ترغیب مخاطب است. به همین جهت، دوستانی که در سطح کارشناسی در رشته روانشناسی تحصیل کردهاند، با انتخاب مشاغل موجود در زمینهی تبلیغات میتوانند به موفقیت دست یابند.
پس اگر در رشته روانشناسی درس خواندهاید و به تبلیغات نیز علاقه دارید، با گذراندن دورههای تخصصی تبلیغات یا کارآموزی، خود را برای ورود به حوزهی تبلیغات آماده کنید.
۳. تکنسین و مشاور روانپزشک
اگر معرفی رشته روانشناسی را بهخوبی پیگیری کنید، نسبت به مشاغل متنوع و گستردهای که این رشته در اختیارتان میگذارد، آگاه خواهید شد. از مجموعه مشاغل مناسب برای رشته روانشناسی میتوان به این موارد اشاره کرد:
- تکنسین و مشاور روانپزشک؛
- تکنسین و مشاور سلامت روان؛
- مددکار اجتماعی؛
- مشاور توانبخشی؛
- مشاور خانواده.
در بیشتر مواقع در این شغلها، فرد باید تحتنظر متخصصی با مدارج علمی بالاتر فعالیت کند. در شرح شغل این افراد اموری نظیر رسیدگی به نیازهای روزانهی بیمار، آموزش مهارتهای اجتماعی، هدایت جلسات درمانی و… وجود دارد.
۴. مشاور تحصیلی و شغلی
اگر یاریرساندن به دیگران برای کشف استعدادهای بالقوه آنها برایتان جالب است، انتخاب شغل مشاور بسیار مناسب خواهد بود. در این شغل به دیگران کمک میکنید تا رشته و شغل موردعلاقه و مناسب خود را پیدا کنند، شغل خود را عوض کنند و یا آمادگی برای ورود به بازار کار و تحصیل را در خود تقویت کنند.
در بعضی موارد نیز مشاوران شغلی و تحصیلی به افراد ناتوان برای تقویت مهارت های زندگی و شغلی کمک میکنند و یا در آموزش مهارت های شغلی به دیگران کمک و راهنمایی ارائه میدهند.
۵. افسر تحقیق و پیگیری
اگر به فعالیت در حوزهی پلیس جنایی علاقه دارید، همکاری با نیروی انتظامی در بخش تحقیق و پیگیری نیز ایده بدی نخواهد بود. وظیفهی شما پیگیری رفتار مجرم و متهمان در مدرسه، خانه و محیط کار است. با مشاهدات رفتاری فرد باید نتایجی را در اختیار رواندرمانگرها و دادگاه قرار بدهید.
۶. نویسنده
رشته روانشناسی به تقویت مهارت نوشتن هم کمک میکند. افرادی که در رشته روانشناسی فارغالتحصیل میشوند، مهارت زیادی در نوشتن پیدا میکنند. از این رو میتوانند به مشاغل مرتبط با نویسندگی نیز بپردازند. مثلا نوشتن سرمقالات در نشریات گوناگون، کارشناس تولید محتوا در بازاریابی یا نویسندهی تخصصی در زمینهی روانشناسی و… .
۷. محقق بازار
افرادی که در حوزهی تحقیقات بازار فعالیت میکنند، امور مختلفی را سر و سامان میدهند، مانند مصاحبه، نظرسنجی، تفسیر دادهها، بررسی نتایج و… . برای این کار، تخصص افرادی که در زمینهی روانشناسی تحصیل کردهاند در روششناسیهای علمی و آماری مفید است.
۸. مددجوی کودکان
اگر دوست دارید در شغلی فعالیت کنید که مستقیما با روانشناسی در ارتباط است، مددجویی کودکان نیز ایدهی خوبی است. در صورت علاقه میتوانید بهصورت پارهوقت در مراکز آموزشی مانند مهدکودکها و دبستان یا در مرکزی مستقل بهمنظور مشاوره و رسیدگی به مشکلات روانی و روحی کودکان خدمات ارائه کنید.
۹. دستیار آزمایشگاه
اگر به بخش تحقیقاتی روانشناسی علاقهمند باشید، دستیاری در آزمایشگاه برای بررسی تحقیقات عملی و علمی روانشناسی بسیار مناسب خواهد بود. برای فعالیت در این حیطه میتوانید به مراکز تحقیقاتی دانشگاهی، دولتی یا خصوصی که روی رفتار آدمی مطالعه میکنند، مراجعه کنید.
۱۰. کارشناس خدمات عمومی و اجتماعی
با مدرک کارشناسی روانشناسی میتوانید در مراکز خدمات عمومی و اجتماعی دولتی یا سازمانهای مردمیار همکاری کنید. در این مراکز خدمات مشاورهای در زمینهی روانشناسی به افراد با مسائل مختلف ارائه میشود.
۱۱. تدریس
با مدرک کارشناسی روانشناسی میتوانید برای تدریس این واحد درسی در دبیرستانها یا کار آموزش ابتدایی اقدام کنید. برای فعالیت بهعنوان آموزگار باید دورههای تدریس و تربیتمعلم را بگذرانید و آمادگی کار با دانشآموزان را در خود تقویت کنید.
بهترین دانشگاههای رشته روانشناسی در رتبهبندی جهانی
در بررسی رتبهبندی جهانی Q.S، دانشگاههای برتر دنیا در زمینههای مختلف مشخص و درجهبندی میشوند. براساس این رتبهبندی در سال ۲۰۱۷ از میان ۳۰۰ دانشگاه مورد بررسی، ۱۰ مورد از برترینها از این قرار هستند:
- برترین در جایگاه نخست: دانشگاه هاروارد-ایالات متحدهی آمریکا؛
- دومین دانشگاه برتر: استنفورد- ایالات متحدهی آمریکا؛
- سومین دانشگاه برتر: کمبریج – انگلستان؛
- چهارمین دانشگاه برتر: آکسفورد- انگلستان؛
- پنجمین دانشگاه برتر بهطور اشتراکی: دانشگاه کالیفرنیا، برکلی- ایالات متحدهی آمریکا و دانشگاه ییل-ایالات متحدهی آمریکا؛
- هفتمین دانشگاه برتر: دانشگاه کالیفرنیا، لسآنجلس UCLA- ایالات متحدهی آمریکا؛
- هشتمین دانشگاه برتر ب طور اشتراکی: مرکز فناوری ماساچوست MIT-ایالات متحدهی آمریکا و UCL واقع در لندن؛
- نهمین دانشگاه برتر: دانشگاه نیویورک NYU-ایالات متحدهی امریکا؛
برگرفته از : verywellmind
جدیترین دیدگاهها