۷ ویژگی مثبت بازی های کامپیوتری و موبایل برای مغز
بیایید با هم روراست باشم، همهی ما دوست داریم باهوش تر شویم. این خواسته اصلا غیرعادی نیست. مطالعات نشان میدهند آدمها بیشتر از هر چیز دیگری، خواهان هوش بیشتر هستند. چه هدفتان پاس کردن یک واحد درسی باشد، چه درک نکات ظریف مکتب ماکیاولیسم و چه حتی قیافه گرفتن برای دوستانتان از بابت فهم کامل نظریهی ریسمان، راههایی هست که با کمک آنها میتوانید هوش عملی خود را بالا ببرید. در ادامه همراه ما باشید تا فایدههای بازی های کامپیوتری و موبایل را برای مغز خود بشناسید.
بیشتر آدمها با این عقیده موافق هستند که یادگیری باید همراه با تهمایههای سرگرمی باشد. شاید کمی غافلگیرکننده به نظر بیاید اما علم هم ثابت کرده است که بازی های کامپیوتری نه تنها قدرت عملکرد مغز را بالا میبرند، بلکه استعدادها و تواناییهای فعلی فرد را نیز حفظ میکنند.
۱. شکست کلید پیروزی است.
محال است یک آدم موفق در زندگی مزهی شکست را نچشیده باشد. اصلا محال است که آدم باشی و تا به حال شکست نخورده باشی، چون هرکسی بالاخره در بخشی از زندگی شکست را تجربه خواهد کرد. کلید پیروزیِ نهایی در شکستهای بسیار است.
حتما قصهی توماس ادیسون و شکستهای پی در پی او را برای اختراع لامپ شنیدهاید، اما شاید در مورد شکستهای پی در پی این افراد موفق چیزی نشنیده باشید:
– خانم رولینگ، نویسندهی سری کتابهای موفق هری پاتر، ۱۲ بار برای چاپ کتاب با شکست روبهرو شد.
– ۱۰۰۹ نفر درخواست کُلنل ساندرس، موسس رستورانهای زنجیرهای مرغ سوخاری کنتاکی (کی اف سی)، را رد کردند.
– انیشتین تا سن ۴ سالگی نمیتوانست صحبت کند و تا ۷ سالگی نمیتوانست بخواند.
– ونگوک، نقاش معروف هلندی، در طول دوران هنری خود فقط یک تابلوی نقاشی فروخت.
– مایکل جردن، اسطورهی بسکتبال، در دوران دبیرستان از تیم بسکتبال مدرسه اخراج شد.
پس میبینیم که شکست مسئلهی مهمی است. در بسیاری از بازی های کامپیوتری بازی با بیشتر از یک جان شروع میشود و این یعنی شکست خوردن اشتباه مهلکی نیست. در بازی برای تمام کردن هر راند و رسیدن به هدف باید چندین بار شکست خورد. همین مسئله بازیکن را تشویق میکند تا چندین و چند بار تلاش کند و روی مشکل پیش روی خود متمرکز شود، بدون اینکه روحیه خود را ببازد یا تسلیم شود.
۲. بازی های کامپیوتری مهارت حل مسئله را در شما تقویت میکنند.
شواهد زیادی وجود دارد که بازیهای کامپیوتریِ نقشآفرینی (Role-playing Games) برای تمرین مغز مفید هستند. بازیهایی مثل Call of Duty واقعا تواناییهای مغزی شما را بالا میبرند و حتی بیشتر از بازیهایی مثل Luminosity که با هدف افزایش تواناییهای ذهنی طراحی شدهاند، میتوانند برای مغز مفید باشند.
جین مک گونیگال، طراح سرشناس بازیهای واقعیتِ جایگزین (Alternative Reality Games) و دکترای مطالعات اجرایی پیشنهاد میکند که اگر میخواهید سرگرم باشید و توانایی مغزی خود را ارتقا دهید، سه بار در هفته، هر بار به مدت ۲۰ دقیقه بازی کنید.
بیشتر بازی های کامپیوتری محبوب ابزارهایی برای مهارت حل مسئله و تفکر انتقادی دارند که باعث میشوند سازگاری و انعطافپذیری ذهنی شما افزایش پیدا کند و این دو مهارت کلید توانایی حل مسئله در هر زمینهای هستند.
۳. بازی های کامپیوتری ذهن شما را فعال نگه میدارند.
خواهی نخواهی با افزایش سن توانایی ذهنی و جسمی ما کاهش پیدا میکند. ورزش کردن و داشتن رابطهی جنسی سالم میتواند از کاهش توانایی جسمی جلوگیری کند (یا حداقل روند آن را کُند کند). یکی از روشها برای جلوگیری از کاهش توانایی ذهنی، فعال نگه داشتن مغز است. حل جدول سودوکو، بازی های فکری و بازی کامپیوتری (البته اینجا منظور آن دسته از بازیهای کامپیوتری است که مغز را درگیر میکنند) همگی به جلوگیری از زوالِ توانایی مغزی کمک میکنند.
تحقیقات نشان میدهد سالمندانی که ذهن فعالی دارند، ۲٫۶ برابر کمتر از سایرین با خطر ابتلا به آلزایمر و زوال عقل روبهرو هستند. مطالعات زیادی نیز نقش بازیهای کامپیوتری را در تقویت حافظه، افزایش طول عمر و بهبود خلق و خو به اثبات رساندهاند. پیام اخلاقی این یافتهها این است که امسال برای تولد پدربزرگ و مادربزرگ عزیزتان، ایکس باکس هدیه بگیرید!
۴. بازی های کامپیوتری مهارتهای دیداری را در شما تقویت میکنند.
بازیهای کامپیوتری باعث بهبود پردازش محرکهای دیداری در بازیکنان میشوند. بازیکنان بازیهای کامپیوتری، نسبت به دیگران عملکرد بهتری در کارهای دیداری دارند. مطالعات نشان میدهد بازیکنان عملکرد بهتری در دنبال کردن اشیاء، دنبال کردن چند شیء همزمان با هم، پیدا کردن تفاوتها در تصاویر و تصویرسازی سهبعدی دارند.
در پی مطالعهای که در دانشگاه براون انجام گرفت، مشخص شد بازی کردن هم مهارتهای دیداری را تقویت میکند و هم ممکن است با یادگیری ارتباط داشته باشد. در این مطالعه دانشمندان دریافتند که بازیهای کامپیوتری با یادگیری دیداری ارتباط دارد و ممکن است این بازیکنان زودتر از آدمهای عادی مهارتهای دیداری را یاد یگیرند. مهارتهایی که طی بازی کردن به دست میآیند، معمولا دائمی هستند و اصولا به دنبال تغییر در روند پردازش ذهن ایجاد میشوند.
۵. بازی های کامپیوتری سرعت پردازش اطلاعات را بالا میبرند.
در بیشتر موقعیتها، توانایی در پردازش سریع اطلاعات ضروری است. مثلا رانندهها در معرض اطلاعات زیادی قرار دارند که بعضی از این اطلاعات دائما در حال تغییر تحول هستند. رانندهها باید بتوانند سریع و دقیق تصمیمات مهمی بگیرند، اما اصولا در فرایند تصمیم گیری سرعت، قربانیِ دقت عمل میشود یا برعکس. به زبان ساده اغلبِ تصمیماتِ سریع، اشتباه از آب درمیآیند! اگر می خواهید بیشتر درمورد ارتباط سرعت و دقت عملکرد مغز بدانید، دیدن این ویدئوی آموزشی به شما کمک میکند.
بازیهای کامپیوتری بیشتر به این دلیل بد شناخته میشوند که باعث پردازش سریع اطلاعات حسی و واکنش سریع میشوند. در این بازیها دو دل بودن و تعلل کردن در تصمیمگیری مجازات سختی به دنبال دارد. در نتیجه بازیکنان تشویق میشوند که زمان واکنشِ (Reaction Time) خود را پایین بیاورند.
تعدادی از مطالعات نشان دادهاند که بازیکنانِ این بازیها سریعتر از بقیهی آدمها به محرکها واکنش نشان میدهند و این افزایش سرعت باعث کاهش دقت در تصمیمگیری نمیشود! تقویت این مهارت فقط مربوط به بازی کردنِ یک بازی خاص نیست و در مورد اغلب بازیها عمومیت دارد، شگفتانگیز است، این طور نیست! بنابراین اساسا بازیکنان اطلاعات را سریعتر از دیگران پردازش میکنند و سریعتر و در عین حال دقیق به آنها پاسخ میدهند.
پس اگر میخواهید سرعت پردازش اطلاعات خود را بالا ببرید، با کامپیوتر بازی کنید!
۶. بازیکنان حافظهی بهتری دارند.
اگر میترسید روزی زوال عقل بگیرید یا در حال حاضر از این بیماری رنج میبرید، روی صحبتمان با شماست. دانشمندان دانشگاه کالیفرنیا دریافتند که بازیهای کامپیوتری سهبعدی میتوانند باعث تقویت حافظه شوند.
آنها افراد مورد آزمایش خود را به دو گروه تقسیم کردند. یک گروه نیم ساعت در روز به مدت دو هفته، بازیهای کامپیوتری دوبُعدی و گروه دیگر بازیهای کامپیوتری سهبعدی میکردند. قبل از آزمایش و بعد از آزمایش، از همهی افراد تست حافظهسنجی گرفتند. گروهی که بازیهای دوبعدی انجام میدادند هیچ پیشرفتی نداشتند اما حافظهی گروهی که بازیهای سهبعدی انجام میدادند تا ۱۲٪ عملکرد بهتری پیدا کرد! شاید این ۱۲٪ به نظرتان کافی نباشد اما خوب است بدانید که قدرت حافظه افراد از ۴۵ تا ۷۰ سالگی به مقدار ۱۲٪ کاهش مییابد.
پژوهشگران قبلا هم نشان دادهاند که سروکار داشتن با محیطهای سهبعدی باعث افزایش رشد سلولهای عصبی و افزایش اندازهی هیپوکامپ در مغز میشود.
این برای بازیکنان خبر خوبی است! آنها حالا میتوانند با قیافهای حق به جانب در مورد جلسات تمرین ذهنی خود در بازی Call of Duty حرف بزنند!
۷. بازی های کامپیوتری در انجام همزمان چند کار به شما کمک میکنند.
لُب مطلب اینکه بازیهای کامپوتری برای مغز مفیدند.
این طور که به نظر میرسد والدین میانهی خوبی با بازیهای کامپیوتری ندارند. برعکس پروفسور دافنه که متخصص مغز و علوم شناختی است و بیش از ۲۰ مطالعه در زمینهی بازیهای کامپیوتری انجام داده است، میگوید: «بازیهای کامپیوتری باعث جلوگیری از زوال عقل میشوند.»
مطالعات این خانم پروفسور نشان میدهند که بازیهای کامپیوتری باعث افزایش تمرکز، تواناییهای ذهنی و دیداری میشوند و فرد را برای انجام همزمان چند کار آماده میکنند. مدت زمان واکنش نشان دادن در افراد معمولی در حالی که چند کارِ همزمان به آنها سپرده شود، ٪۳۰ بیشتر از حالت عادی است که فقط در حال انجام یک کار هستند، اما در بازیکنان نسبت به حالت عادی این زمان فقط ٪۱۰ افزایش پیدا میکند.
مطالعهای که در سال ۲۰۱۳ در مجله نیچر (Nature) به چاپ رسید، نشان میدهد انجام یک بازی سهبعدیِ ساده مثل اتومبیلرانی در یک بازهی ۴ هفتهای به مدت ۱۲ ساعت توانایی انجام همزمان چند کار را در فرد به مدت ۶ ماه افزایش میدهد. این افزایش توانایی در افراد ۲۰-۷۰ ساله دیده شد و جالب است که عملکرد افراد بالای ۶۰ سال از این نظر نسبت به جوانان ۲۰ سالهای که اصلا بازی نمیکردند بهتر بود! تواناهای ذهنی دیگری مثل حفظ تمرکز، حافظه و غیره هم بین سالمندان افزایش پیدا کرد.
روی هم رفته، بازیهای کامپیوتری سهبعدی برای همه خصوصا افراد بالای ۵۰ سال، البته در حد اعتدال، کارآمد هستند.
برگرفته از: psychologytoday
جدیترین دیدگاهها