۸ عادت نابودکننده “خلاقیت”
اگر فکر میکنید بعضی آدمها خلاق به دنیا میآیند و شما از چنین موهبتی بیبهره هستید، اشتباه میکنید. برخی آدمها خلاقترند، چون خلاقیت را در خود پرورش میدهند. درحقیقت، کارشناسان معتقدند خلاقیت از اساس مهارتی آموختنی است. پس مانند هر مهارت دیگر، باید با تمرین و کوشش خلاق بودن را یاد بگیرید. خواستن کافی نیست و برای خلاقبودن باید هرروز تلاش کنید و خودتان را بهسوی افکار نو و ایدههای روشن سوق دهید. اما باید بدانید که بیشتر وقتها بزرگترین موانع خلاقیت عادتهای ما هستند. همراه ما باشید. در این مطلب ۸ عادت نابودکننده خلاقیت را معرفی میکنیم. اگر چنین عادتهایی دارید، بهتر است آنها را ترک کنید.
۱. پیشداوری
برای خلاقبودن باید بتوانیم آزادانه و بدون پیشداوری ایده پردازی و نوآوری کنیم. اگر خیلی زود ایدههایتان را قضاوت کنید، باعث تردید درباره ایدههایتان و درنتیجه خلاقیت کمتر میشود. روند بررسی را جداگانه انجام دهید: نخست اجازه دهید ایدههای خام بیوقفه ارائه شوند؛ سپس میتوانید بهترینها را گزینش و پیرایش کنید.
۲. کمبود جسارت
اگر از ریسک پذیری و کاوش در مسیرهای نو میترسید، بیتردید انحراف از مسیر رایج برایتان دشوار خواهد بود. برای خلاقبودن باید جسور باشید و فرصتهای پیش رویتان را امتحان کنید. ترس بزرگترین دشمن خلاقیت است.
۳. ترس از شکست
ترس از شکست نمیگذارد جسور و خلاق باشیم. اگر هدفمان اجتناب از شکستخوردن و اشتباهکردن باشد، به آدمی خاموش و محافظهکار تبدیل میشویم. خلاقیت یعنی آزمون فرصتهای پیش رو و کاوش در بنبستها. ایده جذابی که به ذهنتان میرسد، به همه اشتباهاتی که کردهاید میارزد.
۴. مقایسه خود با دیگران
در مقایسه خودتان با دیگران شعله نوآوری و خیالپردازی بیمانندتان را خاموش میکنید. معیارهای خودتان را برای خلاقیت داشته باشید و خودتان را با دیگران مقایسه نکنید. خلق کنید و ابایی از متفاوتبودن نداشته باشید. هدیه یکتای شما به این دنیا از خلاقیتتان سرچشمه میگیرد.
۵. نگرانی از عدماطمینان
ابهام آدمهای بسیاری را نگران میکند. این آدمها میخواهند همهچیز درست و منطقی باشد. اما برای خلاقیت باید شجاعت پذیرش عدماطمینان را داشته باشیم. از عدماطمینان نترسید. خلاقیت عادت است و بهترین خلاقیتها نتیجهٔ عادتهای سودمندی هستند که بهرهبردن از خیالپردازی و نوآوری را برای ما ممکن میکنند. برایآنکه بهراستی خلاق باشید، نباید از اشتباهکردن بترسید.
۶. رنجیدن از نقدها
بازخورد گرفتن همیشه خوب است، شنیدن نقد و انتقاد دیگران هم همینطور. اما بهشرطی که آن نقدها و بازخوردها ما را نرنجاند. همه ما نیازمند بازخورد آدمهای مختلف هستیم. این بازخوردها به ما کمک میکنند پیشرفت کنیم. بدانید که ترس از نقد یعنی ترس از رشد و پیشرفت!
۷. کمبود اعتمادبهنفس
خلاقیت همیشه با میزان مشخصی عدماطمینان همراه است. درنتیجه، اگر کمی هم به خودمان تردید کنیم، طبیعی است. اما کمبود بیشازاندازۀ اعتماد به نفس، در طولانیمدت، بر تواناییها و قابلیتهایمان تأثیر منفی دارد. بهترین راه برای خلاقبودن این است که نخست اعتمادبهنفسمان را تقویت کنیم.
۸. وسواس تحلیل
وسواس تحلیل یا فلج تحلیلی باعث میشود بهدلیل انبوه دادهها و اطلاعات، نتوانیم هیچ تصمیمی بگیریم. آدمهای خلاق میدانند که درگیرشدن و تمرکز بیشازاندازه بر موضوعی خاص، دشمن خلاقیت است.
چکیده کلام اینکه، اگر میخواهید خلاق باشید، فراموش نکنید که هرچه مهارت خلاقیت را بیشتر تمرین کنید، خلاقتر میشوید. درنتیجه، عادتهای بدی که خلاقیت را خفه میکنند ترک کنید.
شما چه روشهایی برای افزایش خلاقیت دارید؟ آیا روشی بوده است که استفاده از آن تأثیر چشمگیری بر پرورش خلاقیت شما داشته باشد؟ آیا شما توانستهاید با ترک عادت خاصی خلاقتر شوید؟
برگرفته از : inc
جدیترین دیدگاهها