۳۴ نکته برای رشد و توسعه ی فردی
۱. هر روز کتاب بخوانید.
کتابها منبع دانش و خرد هستند. هرچه بیشتر کتاب بخوانید، دانش بیشتری در چنته خواهید داشت. میتوانید از کتابهایی مثل «چه کسی پنیر مرا جابجا کرد؟» و «هفت عادت» شروع کنید و بعد طبق سلیقه خودتان پیش بروید.
۲. یک زبان جدید یاد بگیرید.
یادگیری زبان یک تجربه عالیست. فرآیند آشنا شدن با یک زبان جدید و یک فرهنگ جدید، ذهن شما را باز میکند.
۳. سرگرمیهای جدید انتخاب کنید.
بهجز سرگرمیهای معمولتان چیز جدیدی هست که بتوانید انتخاب کنید؟ یا یک ورزش جدید؟ مثل فوتبال، اسکی، اسب سواری و… . یا اینکه یک سرگرمی تفریحی انتخاب کنید، مثل سفالگری، آشپزی، رقص و طراحی وب. یادگیری چیزهای جدید جنبههای مختلف شما را رشد میدهد، جنبههای فیزیکی، روحی و احساسی.
۴. در یک دوره آموزشی جدید شرکت کنید.
دورههای آموزشی یک راه عالی برای یاد گرفتن دانش و مهارتهای جدید هستند، با آدمهای جدید هم آشنا میشوید. لازم نیست که یک دوره بلندمدت باشد، میتوانید در کارگاهها و سمینارهای یکی-دو روزه شرکت کنید.
۵. اتاقتان را الهامبخش کنید.
اتاق شما روحیه و حالات شما را تعیین میکند. اگر در یک محیط الهامبخش زندگی کنید، واقعاً چیزهای جدید به ذهنتان میرسد. مثلاً پردهها را کنار بزنید تا نور خورشید اتاقتان را روشن کند، تابلوهایی با نوشتهها یا عکسهای الهامبخش به دیوارتان بزنید٬ برای مبلها و صندلی از رنگهای روشن استفاده کنید و … .
۶. به ترسهایتان غلبه کنید.
همه ما ترسهایی داریم، ترس از صحبت کردن در جمع، ترس از بلاتکلیفی، ترس از ریسک کردن. این ترسها ما را متوقف میکنند. اگر ترسهایتان را شناسایی کنید، حوزههایی که نیاز به رشد دارید هم خواهید شناخت. در واقع ترس مثل قطبنمای رشد عمل میکند. اگر از چیزی میترسیم، نشاندهنده چیزی است که باید در آن زمینه رشد کنیم.
۷. مهارتهایتان را ارتقا دهید.
هرچقدر بیشتر تمرین کنید، در مهارتهایتان بهتر و قویتر میشوید. پس حتما به فکر تمرین و بهتر کردن مهارتهایتان باشید.
۸. سحرخیز باشید.
زود بیدار شدن (مثلا ۵-۶ صبح) واقعا به کارآمدی و کیفیت زندگی شما کمک میکند. وقتی که صبح زود از خواب بیدار میشوید، انرژی و سرزندگیتان تا شب ادامه پیدا میکند و به همه کارهای روزانهتان میرسید.
۹. برنامه ورزشی روزانه داشته باشید.
هرچه زودتر به فکر روی فرم آمدن باشید، بهتر است. حداقل هفتهای سه بار و هر بار نیم ساعت برای ورزش کردن وقت بگذارید. اگر فعالیتهای دیگر مثل پیاده روی، دویدن، دوچرخه سواری و شنا کردن هم اضافه کنید که عالی میشود.
۱۰. برای زندگیتان کتاب راهنما بنویسید.
شروع کنید به نوشتن چیزهای ضروری که زندگی شما را کامل میکند. مثلا از اهداف، ارزشها و مقاصدتان بنویسید، درست مثل یک دفترچه راهنما برای زندگی. هر از چندگاهی به آن مراجعه کنید و ببینید چقدر طبق آن عمل میکنید.
۱۱. برای خودِ آیندهتان نامه بنویسید.
خودتان را در پنج سال دیگر کجا و چطور میبینید؟ همینطور که الان هستید میمانید؟ تغییر میکنید؟ چه جور آدمی میشوید؟ برای خودِ یک سال دیگرتان نامه بنویسید، روی تقویمتان علامت بگذارید که یک سال دیگر آن را باز کنید. بعد شروع کنید به تلاش کردن تا به همان شخصی در نامه نوشتهاید تبدیل شوید.
۱۲. راحتطلب نباشید.
رشد واقعی فقط با تلاش و عرق ریختن زیاد به دست میآید. اینکه خیلی راحت باشیم به ما کمک چندانی نمیکند. شما هم بیشتر وقتها در خانه میمانید، یا وقتی بیرون میروید سعی میکنید فاصلهتان را با دیگران حفظ کنید؟ اگر اینطور است کمی از برنامه همیشگیتان خارج شوید، متفاوت شوید، کارهای جدید انجام دهید. در واقع وقتی یاد بگیرید چطور در موقعیتهای جدید عمل کنید، رشد میکنید.
۱۳. دیگران را به چالش بکشید.
رقابت یکی از بهترین راههای رشد است. یک چالش انتخاب کنید (کاهش وزن، ورزش، چالشهای مالی و غیره) و با یکی از دوستان علاقمندتان قرار بگذارید تا ببینید چه کسی زودتر به هدف میرسد. با این کار، هر دوی شما خیلی زودتر از انفرادی کار کردن پیشرفت میکنید و به هدفتان میرسید.
۱۴. نقاط کورتان را شناسایی کنید.
همانطور که از اسمش معلوم است، نقطه کور را نمیتوانیم ببینیم. از نظر رشد فردی، نقاط کور چیزهایی هستند که از آنها بیاطلاع هستیم. شناختن نقاط کور به ما کمک میکند تا در واقع چیزهایی که به بهبود نیاز دارند را بشناسیم. یکی از تمرینهایی که میتوانید در این زمینه انجام دهید این است که تمام چیزها، اتفاقات و افرادی که در طول روز شما را خسته، عصبی یا ناراحت میکنند شناسایی کنید. همینها نقاط کور ما هستند. در قدم بعدی باید به آنها رسیدگی کنیم.
۱۵. از دیگران نظر بخواهید.
هرچقدر هم سعی کنید روی نقاط کورتان کار کنید، باز هم ممکن است چیزهایی از دیدتان پنهان بمانند. پرسیدن از دیگران به ما دید بهتری میدهد. میتوانید از خانواده، دوستان، همکاران، رئیس، یا حتی آشنایانتان نظرشان را بپرسید، احتمالا بدون تعصب و پیشداوری به شما پاسخ خواهند داد.
۱۶. روی لیست کارهای روزانهتان متمرکز بمانید.
روزتان را با نوشتن فهرست کارهای روزانه که باید انجام دهید شروع کنید و در طول روز روی آنها متمرکز بمانید. اگر برای روزتان برنامهای نداشته باشید، زمان بیشتری تلف میشود. میتوانید از برنامههایی مثل Free Sticky Notes استفاده کنید که رایگان هستند و استفاده از آن راحت است.
۱۷. برای خودتان اهداف بزرگ و جسورانه تعیین کنید.
تعیین اهداف بزرگ و جسورانه شما را از مرزهایتان خارج میکنند، یعنی ممکن است کمی خارج از توانایی شما باشند و باید بیشتر از معمول تلاش کنید تا بتوانید به آنها دست یابید.
۱۸. نقصهایتان را بپذیرید.
همه ما نقصهایی داریم. مهم این است که آنها را بفهمیم و قبول کنیم. شما در مورد نقصهایتان چه فکری میکنید؟ روی کدامهایشان میتوانید کار کنید؟
۱۹. وارد عمل شوید.
بهترین راه برای یاد گرفتن و بهتر شدن این است که وارد عمل شویم. قصد انجام چه کارهایی را داشتهاید و هنوز شروع نکردهاید؟ چطور میتوانید سریع وارد عمل شوید؟ صبر کردن دردی را دوا نمیکند. وارد عمل شدن به شما نتایج سریعی میدهد که میتوانید از آنها چیزهای زیادی یاد بگیرید.
۲۰. از افرادی که مورد قبولتان هستند یاد بگیرید.
افرادی که مورد قبولتان هستند را در نظر بگیرید، افرادی که تحسینشان میکنید. آنها ویژگیهایی دارند که شما هم احتمالاً برای خودتان میخواهید. کدام ویژگیهایشان را دوست دارید که داشته باشید؟ چطور میتوانید این ویژگیها را به دست آورید؟
۲۱. یک عادت بد را ترک کنید.
عادت بدی دارید که باید ترک کنید؟ زیاد خوابیدن؟ ورزش نکردن؟ همیشه دیر رسیدن؟ سیگار کشیدن؟
۲۲. یک عادت خوب پیدا کنید.
عادتهای خوبی مثل کتابخوانی، سحرخیزی، ورزش کردن، مدیتیشن و غیره. خودتان فکر میکنید چه عادتهای دیگری برای بهتر شدن لازم هستند؟
۲۳. از آدمهای منفی دوری کنید.
جیمز ران نویسنده معروف میگوید: «ما متوسط ۵ فردی هستیم که بیشتر وقتمان را با آنها میگذرانیم». هرجا که بروید آدمهای منفی هستند، اگر حس میکنید حال شما هم تحت تاثیر قرار میدهند از آنها فاصله بگیرید.
۲۴. یاد بگیرید با آدمهای مشکلدار کنار بیایید.
مواقعی پیش میآید که افراد مشکلداری در نزدیکی شما هستند که نمیتوانید از آنها فاصله بگیرید، مثلا در محیط کار یا حتی آشنایان نزدیک شما. یاد بگیرید که چطور با آنها کنار بیایید.
۲۵. از دوستانتان یاد بگیرید.
همه افراد ویژگیهای منحصربهفردی در خود دارند. همه دوستانی که اطراف شما هستند هم چیزهایی دارند که میتوانید از آنها یاد بگیرید. همین الان به یک دوست خوب فکر کنید. به یکی از ویژگیهای مثبت او که شما هم میخواهید به دست آورید فکر کنید. چطور میتوانید این ویژگی را از او یاد بگیرید؟ اگر لازم است با آنها صحبت کنید، حتماً از اینکه بتوانند به شما کمک کنند خیلی خوشحال میشوند.
۲۶. دفتر خاطرات بنویسید.
نوشتن یک راه عالی برای رسیدن به خودآگاهی است. وقتی که مینویسید، فکرتان را آزاد بگذارید و بعد از نوشتن از دیدگاه شخص سوم آن را بخوانید تا بینش بیشتری نسبت به خودتان به دست آورید. میتوانید دفترخاطراتتان را خصوصی نگه دارید یا آن را منتشر کنید، مثلا وبلاگ بنویسید و از پیشرفتهایتان را برای همه بگویید، شاید به افراد دیگری هم کمک کند.
۲۷. زمانی را که در برنامههای چت میگذرانید کاهش دهید.
اکثر افراد وقت زیادی را در برنامههای چت تلف میکنند، تلگرام، واتسآپ. میتوانید این وقت را صرف فعالیتهای بهتری کنید و به کارهای مهمتری برسید. بهتر است گزینه باز شدن خودکار (start-up) این برنامهها را غیرفعال کنید و هر وقت واقعاً لازم است، آنها را باز کنید.
۲۸. شطرنج یاد بگیرید (یا هر بازی استراتژیک دیگری)
شطرنج یکی از بازیهای عالی برای یاد گرفتن استراتژی و افزایش قدرت ذهن است. نه تنها لذتبخش است، بلکه مهارتهای تحلیلیتان را هم تمرین میدهد. استراتژی را میتوانید از بازیهای کامپیوتری مثل Othello، Chinese Chess، WarCraft هم یاد بگیرید.
۲۹. تلویزیون تماشا نکنید.
ترک کردن تلویزیون یکی از تجربههای رهاییبخش است، پیشنهاد میکنم حتماً امتحان کنید! برنامهها و تبلیغات تلویزیونی واقعاً ارزش چندانی ندارند. همین وقت را میتوانید صرف کارهای دیگر مثل ورزش، تماس گرفتن با دوستان نزدیک و خانواده و کارهای لذتبخش دیگر کنید.
۳۰. مدیتیشن کنید.
مدیتیشن به شما کمک میکند که آرامتر و آگاهتر باشید.
۳۱. گذشته را رها کنید.
اگر از گذشته ناراحتی و شکایتی دارید وقتش است که آن را رها کنید. چسبیدن به آنها، شما را از پیش رفتن و بهتر شدن باز میدارد. گذشته را فراموش کنید، خودتان را ببخشید و به راهتان ادامه دهید.
۳۲. با اطرافیانتان مهربان باشید.
مهربانی هیچوقت زیاد از حد نمیشود. در واقع، بیشتر ما خیلی با اطرافیانمان مهربان نیستیم. مهربان بودن به دست آوردن ویژگیهایی مثل دلسوزی، صبوری و عشق را هم به همراه دارد. همین الان بعد از خواندن این مقاله، سعی کنید با اطرافیانتان مهربانتر باشید و ببینید که چطور واکنش نشان میدهند، ببینید که خودتان هم چه حس خوبی دارید.
۳۳. به خودتان استراحت بدهید.
شما هم خیلی سخت کار میکنید؟ اگر میخواهید رشد کنید باید نیازهایتان را بشناسید. اگر ماشینتان بنزین نداشته باشید، نمیتوانید جایی بروید. شما هم به انرژی نیاز دارید. پس زمانی را در هفته برای خودتان در نظر بگیرید، استراحت کنید و برای کارهای پیش رو آماده شوید.
۳۴. به رشد فردیتان متعهد بمانید.
هیچکس به جز خودتان مسئول رشد فردی شما نیست. پس باید تصمیم بگیرید که میخواهید رشد کنید و به تصمیمتان پایبند بمانید. یادتان باشد که این یک برنامه یک روزه نیست، باید برای تمام عمر روی آن برنامه ریزی کنید. ممکن است که بلافاصله تغییری احساس نکنید، اما بعد از مدتی تاثیر این برنامه را در خودتان و زندگیتان خواهید دید.
برگرفته از : lifehack
جدیترین دیدگاهها